Διεθνή

Ντέρμπυ Μακρόν – Λε Πεν

Ντέρμπυ Μακρόν – Λε Πεν
Η τελευταία δημοσκόπηση υπογραμμίζει μια πτώση του Μακρόν στο 51,5% των προθέσεων ψήφου, έναντι 48,5% για τη Λε Πεν.  Έτσι, μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες χωρίζουν πλέον τους δύο υποψηφίους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ώρες, η διαφορά ανάμεσα στον εκπρόσωπο του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού κέντρου Εμμανουέλ Μακρόν και την υποψήφια της Άκρας Δεξιάς Μαρίν Λε Πεν μειώνεται σημαντικά στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου απαιτείται το 50%των ψήφων.

Συγκεκριμένα, ο σημερινός Πρόεδρος της Γαλλίας έχασε σε πολιτική δημοφιλία κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση προς την Λε Πεν, που βλέπει τα ποσοστά της να αυξάνονται.

Το χάσμα μεταξύ του νυν προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της υποψήφιας της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λε Πεν, μειώνεται σε περίπτωση σύγκρουσης στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με βάση τα πιο πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνές τους, η μονομαχία κυμάνθηκε μεταξύ 53-47% και 58-42% τον Μάρτιο, αλλά η τελευταία δημοσκόπηση υπογραμμίζει μια πτώση του Μακρόν στο 51,5% των προθέσεων ψήφου, έναντι 48,5% για τη Λε Πεν.

Έτσι, μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες χωρίζουν πλέον τους δύο υποψηφίους.

Κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μακρόν εμφανιζόταν εκλογικά κερδισμένος. Η ενεργός συμμετοχή του στην πολεμική σύρραξη είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της δημοτικότητάς του.

Σε μία όμως εβδομάδα, ο Γάλλο Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος παρουσιάζει πτώση 3,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Ποτέ, έως τώρα, οι δύο υποψήφιοι δεν ήταν τόσο κοντά στις προθέσεις ψήφου στον δεύτερο γύρο.

Η μεταστροφή αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι ο πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, καίτοι παραμένει σημαντικός στα θέματα που απασχολούν τη γαλλική κοινωνία, υποχωρεί μεταξύ των ανησυχιών των Γάλλων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν θετικά το ότι η Λε Πεν επικεντρώνεται σε θέματα οικονομίας και ενέργειας.

Η υποψήφια της άκρας δεξιάς αποδίδει ξεχωριστή σημασία στην αγοραστική δύναμη των Γάλλων πολιτών., δεδομένου μάλιστα ότι η τιμή της ενέργειας αυξάνεται το τελευταίο διάστημα. Η αύξηση αυτή έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση της τιμής μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών.

Είναι ακόμη αξιοπρόσεκτο ότι κύκλοι γύρω από τον υποψήφιο Ερίκ Ζεμούρ, διαρρέουν ότι ο Γάλλος υποψήφιος της πολιτισμικής – ριζοσπαστικής δεξιάς σκέπτεται να στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα της Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τέλος, έως τώρα, ο Μακρόν έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη μικρών κομματικών σχηματισμών του φιλελεύθερου χώρου, χωρίς ιδιαίτερο κοινωνικό βάρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments