Διεθνή

Επισιτιστική κρίση: Η ανθρωπότητα μπροστά τη νέα απειλή

Επισιτιστική κρίση: Η ανθρωπότητα μπροστά τη νέα απειλή

Πηγή Φωτογραφίας: dw/nypost

Πληθαίνουν οι φωνές για το ορατό και απειλητικό ενδεχόμενο η ανθρωπότητα να βιώσει μία επισιτιστική κρίση εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία

“Καμπανάκι” χτύπησε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας για νέα επισιτιστική κρίση που απειλεί την ανθρωπότητα.

Σε επίπεδα ρεκόρ οι ουκρανικές σοδειές σιτηρών το 2021

Οι Ουκρανοί αγρότες είχαν σημειώσει το 2021 σοδειές σιτηρών σε επίπεδα ρεκόρ. Λόγω του πολέμου ωστόσο, προϊόντα δισεκατομμυρίων, βρίσκονται εγκλωβισμένα εντός χώρας, με τις τιμές να σημειώνουν υψηλό ρεκόρ 14ετίας.

Προβλήματα μεταφορών λόγω πολέμου

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών. Σχεδόν όλη η σοδειά τους, μεταφέρεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με ένα μικρό μόνο ποσοστό των εξαγωγών, να γίνεται σιδηροδρομικώς.

Λόγω του πολέμου, η Ουκρανία αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στην εξαγωγή των προϊόντων της, καθώς τα σημαντικότερα λιμάνια της στην Μαύρη Θάλασσα έχουν αποκλειστεί.

Οι μεταφορές προϊόντων μέσω εναλλακτικών διαδρομών από ξηράς δεν είναι εύκολες, καθώς εκτός από τα προβλήματα ασφάλειας, υπάρχει και σοβαρή έλλειψη προσωπικού του σιδηροδρομικού δικτύου.

Αυτή τη στιγμή, πάνω από 35.000 βαγόνια με εμπορεύματα προς εξαγωγή, περιμένουν να περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας. Σχεδόν 50 χώρες εξαρτώνται κατά 30% από τη Ρωσία και την Ουκρανία για την προμήθεια σιταριού. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές.

Επάρκεια πρώτων υλών και δημητριακών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, μετά από καταγραφή των αποθεμάτων σε βασικές πρώτες ύλες και δημητριακά στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής, σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας.

Ενδεικτικά, τα αποθέματα της χώρας σε ηλιέλαιο είναι 24,7 εκατ. λίτρα και επαρκούν για πέντε μήνες και σε σογιέλαιο είναι 20,6 εκατ. λίτρα και επαρκούν για εννέα μήνες, ακόμα κι αν δεν γίνει καμία εισαγωγή.

Ρεκόρ στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς εκτοξεύθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών. Αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με πέρσι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν ο πόλεμος στην Ουκρανία δε σταματήσει άμεσα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, θα μείνουν χωρίς φαγητό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments