Διεθνή

Τατάρ: Όρος η «λύση» των δύο κρατών στην Κύπρο για να αρχίσουν οι συνομιλίες

Τατάρ: Όρος η «λύση» των δύο κρατών στην Κύπρο για να αρχίσουν οι συνομιλίες

Πηγή Φωτογραφίας: CEOPOLITIKI

Για την προϋπόθεση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, έθεσε στη Βικτόρια Νούλαντ  ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ

Για την προϋπόθεση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, έθεσε στη Βικτόρια Νούλαντ  ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, την εκτός πλαισίου ΟΗΕ, τουρκική πρόταση για δύο κράτη στην Κύπρο.

Κατά τη συνάντηση που είχε με την βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών ζήτησε να γίνει αποδεκτή η «κυριαρχική ισότητα» του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου καθώς και το «ισότιμο διεθνές καθεστώς».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι «εάν υπάρξει μια συμφωνία, θα πρέπει να αναγνωριστεί σίγουρα η κυριαρχική ισότητα και το διεθνές ίσο καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού που έχει αγώνες, έχει παρελθόν και θυσίες σε αυτό το νησί και τώρα ως Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Τατάρ σε Νούλαντ: Όρος η «λύση» των δύο κρατών στην Κύπρο για να αρχίσουν οι συνομιλίες

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στις συμφωνίες του 1960 λέγοντας επίσης ότι «εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, η ύπαρξη Τουρκοκυπρίων σε αυτό το νησί μπορεί ακόμη και να κινδυνεύσει σε οποιαδήποτε μελλοντική δομή και μια τέτοια λύση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη».

Επίσης υποστήριξε ότι κάποιοι κύκλοι στην «νότια Κύπρο» -όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία- βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τατάρ υπεραμύνθηκε των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας, με το επιχείρημα ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία δεν είναι και κατά τον κ. Τατάρ υπάρχει ο «κίνδυνος» ενός μηχανισμού ασφαλείας της ΕΕ.

Σε ότι αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές προτάσεις που «επιδιώκουν την εξάπλωση της νότιας Κύπρου στο Βορρά» και μίλησε για παραβίαση της «κυριαρχίας» των Τουρκοκυπρίων.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι συμφώνησε με την άποψη για την περαιτέρω ενσωμάτωση των δημοκρατικών αξιών, λέγοντας ότι παρόμοιες καταστάσεις ζήσαμε και στην Κύπρο, «αλλά ο κόσμος και ο ΟΗΕ, έμειναν θεατές σε αυτά». Όμως, συνέχισε, το 1974 ήρθε στο όνομα των Τουρκοκυπρίων η Τουρκική Δημοκρατία και πλέον εδώ υπάρχει μια νέα δομή (ΣΣ: εννοεί το ψευδοκράτος) και από τότε στο νησί υπάρχει ειρήνη», όπως είπε.

Τέλος ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς που υποβλήθηκε το 2019 για εξόρυξη και συνεκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, ενώ υποστήριξε ότι ο αγωγός για το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ που εξαρτάται ενεργειακά από την Ρωσία, θα πρέπει να περάσει από την Κύπρο προς την Τουρκία κι από εκεί προς την Ευρώπη και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να έχουν συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι η Βικτόρια Νούλαντ από προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας υπέπεσε σε ατόπημα καθώς χαρακτήρισε τον Τατάρ «πρόεδρο». Όταν της επισημάνθηκε από δημοσιογράφο το ολίσθημα αυτό, η κα Νούλαντ απέδωσε το λάθος σε κόπωση και αποκάλεσε τον τουρκοκύπριο ηγέτη «κ. Τατάρ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments