Διεθνή

Ρωσία: Στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας

Ρωσία: Στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας
Ο οίκος χρηματοοικονομικής αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε το Σάββατο την αξιολόγηση της Ρωσίας για πληρωμές σε ξένο νόμισμα

Ο οίκος χρηματοοικονομικής αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε το Σάββατο την αξιολόγηση της Ρωσίας για πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε «επιλεκτική χρεοκοπία» αφού η Μόσχα διευθέτησε σε ρούβλια ένα χρέος της που είχε σε δολάρια.

Για αρκετές εβδομάδες, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέτρεψε τη χρήση ξένου νομίσματος που κατείχε η Μόσχα στο εξωτερικό για τη ρύθμιση των ξένων χρεών της.

Όμως, από τη Δευτέρα, η Ουάσιγκτον δεν εξουσιοδοτεί πλέον τη Ρωσία να αποπληρώσει το χρέος της με δολάρια που διατηρούνται σε αμερικανικές τράπεζες.

Η Ρωσία αρχίζει να λυγίζει κάτω από το βάρος των δυτικών κυρώσεων. Όντας υποβαθμισμένη από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η Ρωσία απειλεί να κινήσει νομικές διαδικασίες εάν κηρυχθεί αθέτηση πληρωμής από τη Δύση, όπως πληροφορεί ο Υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ισβέσιτα: «Θα προσφύγουμε στα δικαστήρια γιατί έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι επενδυτές λαμβάνουν τις πληρωμές τους».

«Θα παρουσιάσουμε στο δικαστήριο τα τιμολόγιά μας που επιβεβαιώνουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε να πληρώνουμε τόσο σε ξένο νόμισμα όσο και σε ρούβλια. . Δεν θα είναι εύκολη διαδικασία. Θα πρέπει να αποδείξουμε τη θέση μας πολύ ενεργά, παρ’ όλες τις δυσκολίες», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο δικαιοδοτικό όργανο θα απευθυνθεί η Ρωσία.

Όπως όλα τα κράτη, έτσι και η Ρωσία δανείζεται χρήματα με τη μορφή ομολόγων, συχνά σε δολάρια, και πρέπει να πληρώνει τακτικά τόκους και να αποπληρώνει κεφάλαιο. Μια συμφωνία θεωρείται ως αθετημένη όταν δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της.

Για αρκετές εβδομάδες, η Ρωσία έχει αποτρέψει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέτρεψε τη χρήση ξένων νομισμάτων που κατέχει η Μόσχα στο εξωτερικό για τη ρύθμιση των εξωτερικών χρεών της. Όμως, από τη Δευτέρα, η Ουάσιγκτον δεν εξουσιοδοτεί πλέον τη Ρωσία να αποπληρώσει το χρέος της με δολάρια που διατηρούνται σε αμερικανικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, η τράπεζα JP Morgan μπλόκαρε μια πληρωμή από τη Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι είχε διακανονίσει σε ρούβλια 650 εκατομμύρια δολάρια που λήγουν στις 4 Απριλίου. Μια χρεοκοπία οφειλόμενη στο εξωτερικό της χρέος αποκόπτει μια χώρα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και περιπλέκει την απόδοσή της για χρόνια. «Η Ρωσία προσπάθησε με καλή πίστη να αποπληρώσει τους εξωτερικούς πιστωτές μεταφέροντας τα αντίστοιχα ποσά σε ξένο νόμισμα για να πληρώσει το χρέος μας. Ωστόσο, οι δυτικές χώρες ακολουθούν μια στρατηγική, που αποσκοπεί στο να δημιουργήσουν τεχνητά μια χρεοκοπία με κάθε μέσο».

Ο υπουργός δήλωσε περαιτέρω ότι το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας αντιπροσώπευε περίπου 4.500 έως 4.700 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 52 δισεκατομμύρια ευρώ με το τρέχον επιτόκιο), ή το 20% του συνολικού δημόσιου χρέους. «Εάν γίνει οικονομικός και χρηματοπιστωτικός πόλεμος εναντίον της χώρας μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε, εκπληρώνοντας παράλληλα όλες τις υποχρεώσεις μας. (…). Όλοι πλέον βλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να γίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας. Μοιραία, θα επικεντρωθούμε στη δική μας ανάπτυξη, στη δημιουργία εθνικών βιομηχανιών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments