Ελλάδα

Ευρωβαρόμετρο: Δύσκολα βγάζουν τον μήνα 8 στους 10 Έλληνες

Ευρωβαρόμετρο: Δύσκολα βγάζουν τον μήνα 8 στους 10 Έλληνες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο/ Eurokinissi

Αυξημένο το ποσοστό όλων όσοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς (77%), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι μόλις στο 33%

Πιο απαισιόδοξοι για την κατάσταση της οικονομίας, σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο,  εμφανίζεται συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου της ΕΕ για τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2022, η οποία ωστόσο δεν έχει αποτυπώσει την εικόνα της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας τις τιμές.

Ειδικότερα, σχεδόν 9 στους 10 (89%) που συμμετείχαν στην έρευνα υποστήριξαν ότι η οικονομία της χώρας δεν είναι σε καλή κατάσταση, όταν στην υπόλοιπη ΕΕ μόλις το 59% των ερωτηθέντων απαντούν ότι θεωρούν κακή την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους.

Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση είναι το υψηλότερο της έρευνας (85%), ωστόσο σε βάθος ενός χρόνου από την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, το 55% πιστεύει ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους θα είναι οι ίδιες (55%), σε αντίθεση με ποσοστό 22% που προβλέπει επιδείνωση.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους οι Έλληνες που ερωτήθηκαν εμφανίζονται διχασμένοι. Το 50% την χαρακτηρίζει «καλή» και το 49% «κακή», όταν στην ΕΕ τα ποσοστά είναι 72% και 26% αντίστοιχα.

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού όσων δυσκολεύονται να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς (77%), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι μόλις στο 33%.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση στη χώρα, οι απαντήσεις από την Ελλάδα σε ποσοστό 24% είναι ότι οι προοπτικές θα είναι καλύτερες, 37% ότι θα είναι ίδιες και 38% χειρότερες. Σε μέσα επίπεδα στην ΕΕ οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 28% ότι περιμένουν οι προοπτικές να είναι καλύτερες, 37% οι ίδιες και 31% χειρότερες.

Σημαντικότερα θέματα για την Ελλάδα αποτελούν η υγεία (41%), η οικονομία (40%), η ανεργία (34%), και η άνοδος των τιμών, ο πληθωρισμός και το κόστος διαβίωσης (32%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη προτού την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη μιας ενεργειακής κρίσης που οδήγησε σε άνοδο των τιμών, του πληθωρισμού και του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments