Οικονομία

Αερομεταφορές: Το αισιόδοξο και απαισιόδοξο σενάριο

Αερομεταφορές: Το αισιόδοξο και απαισιόδοξο σενάριο
Αερομεταφορές: Προβλέπεται σταθερή αύξηση της κίνησης σε όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Με υψηλές πτήσεις παρά τους παράγοντες αβεβαιότητας αναμένεται να κινηθούν οι αερομεταφορές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάκτηση του 92% της επιβατικής κίνησης την τρέχουσα χρονιά. Προβλέπεται σταθερή αύξηση της κίνησης σε όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Το ποσοστό αυτό μάλιστα ανεβαίνει στο 92% αν ληφθεί υπόψη η κίνηση από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος του έτους. Αυτή η συνεχής ανάκαμψη θα μεταφραστεί σε περίπου 9,3 εκατομμύρια πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς, αντιπροσωπεύοντας το 84% της κίνησης του 2019, όπου στην Ευρώπη είχαν πραγματοποιηθεί 11,1 εκατ. πτήσεις.

Ποια τα καλά και τα κακά σενάρια

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν κίνηση και προβλέψεις όπως οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και η πανδημία δεν έχουν εκλείψει, όπως επισημαίνει το Eurocontrol. Στον αντίποδα βέβαια υπάρχει και το υπεραισιόδοξο σενάριο το οποίο προβλέπει ταχεία ανάκαμψη έως και το καλοκαίρι του 2022, με την κίνηση να φτάνει στα επίπεδα του 95% του 2019 εν μέσω θέρους και με τις αρνητικές επιπτώσεις να μην καταφέρνουν να επηρεάσουν την ανοδική πορεία μέχρι το τέλος του έτους, εκτινάσσοντας την κίνηση άνω του 92% των επιπέδων προ πανδημίας, για το σύνολο του έτους.

Για την Ελλάδα

Οι εκτιμήσεις των στελεχών των αεροπορικών εταιρειών, προβλέπουν ότι τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού η αύξηση των πτήσεων μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα επίπεδα του 2019 κατά 7%-10%. Περί τις 1,1- 1,2 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις από τα βρετανικά αεροδρόμια σε ελληνικούς προορισμούς θα δημιουργήσει και η Jet2.com με τον επικεφαλής του αερομεταφορέα, Στιβ Χήπι, που επισκέφτηκε πρόσφατα την χώρα μας να τονίζει ότι «η ελληνική αγορά κινείται ικανοποιητικά αυτή την στιγμή, έστω κι αν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ανακόπηκε αρχικά ο ρυθμός των κρατήσεων».

Τις θετικές προοπτικές για την εγχώρια κίνηση υπογραμμίζουν και οι πτήσεις που ξεκινούν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι οποίες φέτος είναι αριθμητικά περισσότερες κι από το 2019.

Κικίλιας: Το 2022 θα είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική χρονιά

Στον ελληνικό τουρισμό αλλά και στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας. Προτεραιότητά αποτελεί για το υπουργείου Τουρισμού το γραφείο του ΕΟΤ στη Μελβούρνη, όπως τόνισε σε συνέντευξη του στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» της Μελβούρνης ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΄Έλληνες της Αυστραλίας είναι οι «πρέσβεις του τουρισμού» εκεί, καθώς μπορούν να κάνουν γνωστό, πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με ακαταμάχητες ομορφιές, μια χώρα που οι διακοπές αποκτούν εδώ το πραγματικό τους νόημα. Την ίδια στιγμή αναφερόμενος στα μηνύματα για τη νέα χρονιά, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι το 2022 θα είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική χρονιά, καθώς τα στοιχεία των κρατήσεων δείχνουν ότι καταγράφεται ήδη ένας εντυπωσιακός αριθμός Αυστραλών ταξιδιωτών και βεβαίως Ελλήνων ομογενών, που έχουν προγραμματίσει να επισκεφτούν την Ελλάδα.

«Δουλειά μου είναι να εργάζομαι καθημερινά για την μεγέθυνση του τουριστικού προϊόντος ώστε να έχουμε μια καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα. Όμως, σε αυτή την τραγική συγκυρία, με τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, εμείς προτάσσουμε πάνω από όλα τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξή μας», ανάφερε ο υπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments