Διεθνή

Ε.Ε.: «Έξυπνες κυρώσεις» στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ε.Ε.: «Έξυπνες κυρώσεις» στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Πηγή Φωτογραφίας: Bankingnews

Παρά τις μεγάλες κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να εισάγει ενέργεια αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα από τη Ρωσία.

Παρά τις μεγάλες κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να εισάγει ενέργεια αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα από τη Ρωσία. Αυτό το κομβικής σημασίας στοιχείο απασχολεί ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα και δεξαμενές σκέψεις που κινούνται είτε δεξιά είτε αριστερά του κέντρου.

Σύμφωνα με το Bruegel, διάσημη δεξαμενή σκέψης ειδικευμένη σε οικονομικά ζητήματα και σε προτάσεις οικονομικής πολιτικής, υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορούσε να περιορίσει τις δαπάνες αναφορικά με το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

  Η σταδιακή εξ ολοκλήρου κατάργηση του ρωσικού αερίου και πετρελαίου (όπως κάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα) είναι δύσκολη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή αντιπροσωπεύουν το 45% και το 25% των εισαγωγών της, αντίστοιχα. Αντίθετα, η ΕΕ θα πρέπει να περιορίσει άμεσα τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο επιβάλλοντας δασμούς ή ορίζοντας ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές, διατηρώντας παράλληλα τη ροή τους.

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος ρωσικών αντιποίνων. 

Πρώτον, η ΕΕ —η κύρια αγορά ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας— θα πρέπει να συγκεντρώσει ένα μεγάλο καρτέλ διεθνούς ζήτησης με αναπόφευκτο ελάχιστο δασμό στη ρωσική ενέργεια ή ανώτατο όριο τιμής. Δεύτερον, η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει τις στρατηγικές επιλογές της για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από αλλού — τη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα.

Τρίτον, η ΕΕ μπορεί να ακολουθήσει την οδό της μεσεγγύησης και, πιο συγκεκριμένα, να χρησιμοποιήσει ένα μεσευγγυητικό λογαριασμό  για να εκταμιεύσει μέρος των πληρωμών που παρακρατήθηκαν στη Ρωσία μετά τον πόλεμο. Ένα μερίδιο από αυτά τα έσοδα θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς την Ουκρανία για την αποκατάσταση ζημιών από τον πόλεμο.

Είναι σημαντικό ο δασμός να μπορεί να προυπολογιστεί και να προσαρμοστεί με ακρίβεια, προκειμένου να μπορεί να ελέγξει τον βαθμό οικονομικής πίεσης στη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments