Διεθνή

Politico: Πώς πάει με ασφάλεια ένας ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Κίεβο

Politico: Πώς πάει με ασφάλεια ένας ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Κίεβο

Πηγή Φωτογραφίας: /The New York Times/topnaija.ng

Ο προγραμματισμός ενός τέτοιου ταξιδιού είναι ιδιαίτερα δύσκολος δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην ουκρανική πρωτεύουσα

Μόλις χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη θέληση να επισκεφτεί το Κίεβο, ωστόσο επειδή ένα τέτοιο ταξίδι μοιάζει ακατόρθωτο για τον ίδιο, περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να στείλουν έναν ανώτερο στέλεχος στην περιοχή.

Μια τέτοια επίσκεψη θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Ενώ υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την αποστολή παλαιότερων αξιωματούχων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ είχαν τουλάχιστον ισχυρό αποτύπωμα σε αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών βάσεων όπου ήταν σχετικά ασφαλής η προσγείωση. Δεν υπάρχει τέτοια υποδομή στην Ουκρανία — η Πρεσβεία των ΗΠΑ είναι κλειστή και η Αμερική έχει ελάχιστη έως καθόλου ικανότητα να υπαγορεύει τα γεγονότα επί τόπου.

Λοιπόν, πώς να πάει ένας Αμερικανός αξιωματούχος σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου με ασφάλεια στην Ουκρανία για μια επίσκεψη με τον Πρόεδρο Ζελένσκι;

Η NatSec Daily επικοινώνησε με πρώην αξιωματούχους που ήταν εξοικειωμένοι με τέτοια ταξίδια, αλλά όλοι αρνήθηκαν να μιλήσουν επίσημα επειδή δεν ήθελαν να αποκαλύψουν εμπορικά μυστικά ή να περιπλέξουν την πιθανή παραμονή. Ένα άτομο, ωστόσο, συμφώνησε να μιλήσει γενικά για το παρασκήνιο – δίνοντάς μια κρυφή ματιά στον προγραμματισμό που πιθανότατα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Τα “βήματα” οργάνωσης

Το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι ο επικεφαλής των επιχειρήσεων και ο επικεφαλής ασφαλείας για το μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου θα μιλήσει με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουκρανία. Θα αποκτήσουν μια αίσθηση των καλύτερων τρόπων εντός και εκτός της χώρας και θα αναπτύξουν ένα σχέδιο παιχνιδιού μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα γεγονότων μόλις ο επίσημος βρίσκεται στο Κίεβο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις. Με τι είδους αεροσκάφος θα πετάξει ο επίσημος και θα είναι στρατιωτικό ή εμπορικό των ΗΠΑ; Ποιες είναι οι ανάγκες επικοινωνίας μέσα στο αεροσκάφος; Τι είδους αντίμετρα πρέπει να έχει το αεροσκάφος, για κάθε ενδεχόμενο; Προσγειώνεται στην Ουκρανία ή σε μια κοντινή χώρα όπως η Πολωνία; Εάν το κάνει αυτό, τότε ο επίσημος κατευθύνεται στο Κίεβο με ελικόπτερο ή, λιγότερο πιθανό, οδικώς;

Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για το αν θα ενημερωθούν οι Ρώσους για το ταξίδι. Το όφελος από αυτό είναι ότι η Μόσχα δεν θα εκπλαγεί και δεν θα αντιδράσει υπερβολικά όταν δει ένα δυτικό αεροπλάνο να πετάει ξαφνικά κοντά —ή μέσα — στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Το μειονέκτημα είναι ότι το Κρεμλίνο θα είχε τις πληροφορίες που χρειάζονται για να επιτεθεί στο μεταφορικό όχημα, αν ήθελε. Είναι απίθανο, αλλά αξιωματούχοι της διοίκησης σίγουρα μιλούν με ειδικούς για το τι σκέφτεται ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν.

«Είναι ο Πούτιν σε θέση να κάνει ρίξει σε έναν ανώτατο αξιωματούχο των ΗΠΑ; Αυτή είναι μια μακρά επικίνδυνη συζήτηση», μας είπε ο πρώην αξιωματούχος.

Το πρακτορείο του επισκέπτη μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου θα στείλει επίσης κρυφά μια ομάδα εκ των προτέρων για να μιλήσει με τους Ουκρανούς ομολόγους τους. Αυτές οι συναντήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο ίδιο το Κίεβο – δίνοντας στην ομάδα την ευκαιρία να ελέγξει πολλούς ιστότοπους – ή ακόμα και σε μια ουκρανική πρεσβεία σε μια κοντινή χώρα. Και πάλι, μπορούν να συγκρίνουν σημειώσεις σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές εισόδου και εξόδου από την Ουκρανία σε περίοδο πολέμου.

Επίσης, αν το σχέδιο προβλέπει πτήση του αξιωματούχου και της συνοδείας του, στο αεροδρόμιο του Κιέβου. Αφήνεται το αεροσκάφος στον διάδρομο, εκθέτοντας το σε πιθανή επίθεση από ρωσικό πύραυλο; Ή σταθμεύει σε κοντινή επικράτεια του ΝΑΤΟ για φύλαξη, απ΄όπου θα γίνει και η επιστροφή;

Όλα αυτά τα πράγματα και πολλά άλλα σίγουρα προετοιμάζονται για μια επίσκεψη που θα διαρκέσει μόνο λίγες ώρες.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση θα ενημερώσει τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού, δίνοντάς τους άφθονο χρόνο για να αναπτύξουν ένα σχέδιο κάλυψης και να εντοπίσουν τον ρεπόρτερ που θα ταξιδέψει μαζί. Θα  πουν ότι κανείς δεν μπορεί να τουιτάρει ή να γράφει για κινήσεις μέχρι ο αξιωματούχος να βρεθεί με ασφάλεια στο Κίεβο.

Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο να ακούσουμε για το ταξίδι έως ότου είναι ήδη σε εξέλιξη — αν συμβεί.

«Οποιαδήποτε πιθανή επίσκεψη — και πάλι, δεν κάνω προεπισκόπηση — αλλά οποιαδήποτε πιθανή επίσκεψη, θα πρέπει να έχετε ανησυχίες για την ασφάλεια. Και σίγουρα δεν θα το κάναμε αν δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανησυχίες», δήλωσε την Πέμπτη στο CNN ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόν Κίρμπι .

Ο σύμβουλος του επιτελάρχη του Ζελένσκι, Ολέκσι Αρεστόβιτς είπε επίσης στο CNN ότι μια τέτοια επίσκεψη θα είχε «συμβολικά» και «πρακτικά» πλεονεκτήματα, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θα ήταν «μάλλον» αυτός που θα έκανε το ταξίδι αφού το κορυφαίο θέμα αυτή στιγμή είναι η παράδοση των αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments