Διεθνή

Μπάιντεν: Έτοιμος να επισκεφθεί το Κίεβο – Ταξίδι “υψηλού επιπέδου” σχεδιάζει ο Λευκός Οίκος

Μπάιντεν: Έτοιμος να επισκεφθεί το Κίεβο – Ταξίδι “υψηλού επιπέδου” σχεδιάζει ο Λευκός Οίκος

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg

Πιθανότεροι να μεταβούν στο Κίεβο είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ή Άμυνας Λόιντ Όστιν, καθώς έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου ή της αντιπροέδρου, λόγω των πρωτοκόλλων ασφαλείας που απαιτούνται

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ήθελε να επισκεφθεί την Ουκρανία και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει συνομιλίες για την αποστολή ανώτερου αξιωματούχου στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Κίεβο .

«Λαμβάνουμε αυτήν την απόφαση τώρα», είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε εάν ένα κορυφαίο μέλος της κυβέρνησής του θα έκανε το ταξίδι.

Αλλά όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να πάει, ο πρόεδρος είπε: «Ναι».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν εκδηλώνει το ενδιαφέρον του να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο ταξίδι. 

Ενώ επισκέφθηκε τα αμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν διαμαρτυρήθηκε ότι δεν μπορούσε να περάσει τα σύνορα με την Ουκρανία, λέγοντας ότι «δεν θα τον άφηναν». «Δεν θα με αφήσουν, είναι κατανοητό, υποθέτω, να περάσω τα σύνορα και να ρίξω μια ματιά στο τι συμβαίνει στην Ουκρανία», είπε. 

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν επισημάνει τις απίστευτες διαδικασίες ασφαλείας που θα πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου ο Μπάιντεν να επισκεφθεί τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πριν πάει ο Μπάιντεν στην Πολωνία, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι απέκλεισε το ενδεχόμενο προεδρικής επίσκεψης στην Ουκρανία.

Ο τελευταίος γύρος ερωτήσεων ήρθε αφότου το  Politico  ανέφερε την Τετάρτη ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού υψηλού επιπέδου στην Ουκρανία που θα ταιριάζει με αυτά των Ευρωπαίων ηγετών. 

Μια επίσκεψη του Μπάιντεν ή της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις αποκλείστηκε με πηγές να λένε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ή ο Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ήταν πιο πιθανό να κληθούν να ταξιδέψουν.

Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφτηκαν όλοι τον Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα. 

Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει ένα τέτοιο ταξίδι ως ένδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν επισκέφθηκε τελευταία φορά το Κίεβο ως αντιπρόεδρος, τον Ιανουάριο του 2017 – τρεις ημέρες πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του. 

Ήταν η έκτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουκρανία, όπου ήλπιζε να αποτρέψει τη Ρωσία από το να καταναλώσει περισσότερο μέρος της χώρας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. 

Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν μίλησε με τον Ζελένσκι για σχεδόν μία ώρα την Τετάρτη για να του πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν άλλα 800 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα για να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις   του Βλαντιμίρ Πούτιν .

«Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και μοιράστηκα μαζί του ότι η κυβέρνησή μου εγκρίνει επιπλέον 800 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα, πυρομαχικά και άλλη βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία», ανέφερε ο Μπάιντεν .

Ο νέος γύρος βοήθειας έρχεται καθώς η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της για μια νέα επίθεση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, καθώς εστιάζει τη στρατιωτική της δύναμη σε αυτήν την περιοχή της χώρας, αφού δεν κατάφερε να καταλάβει το Κίεβο . 

Το νέο πακέτο αμυντικών μέτρων περιλαμβάνει «υψηλά αποτελεσματικά οπλικά συστήματα» που είναι «προσαρμοσμένα στην ευρύτερη επίθεση που περιμένουμε να εξαπολύσει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν.

Θα περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού, βλήματα πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πρόσθετα ελικόπτερα. 

«Η σταθερή προμήθεια όπλων που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοι και οι εταίροι τους παρείχαν στην Ουκρανία ήταν κρίσιμη για τη διατήρηση του αγώνα της ενάντια στη ρωσική εισβολή. Βοήθησε να διασφαλιστεί ότι ο Πούτιν απέτυχε στους αρχικούς πολεμικούς του στόχους να κατακτήσει και να ελέγξει την Ουκρανία. Δεν μπορούμε να ησυχάσουμε τώρα. Όπως διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Ζελένσκι, ο αμερικανικός λαός θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού στον αγώνα του για ελευθερία», είπε ο Μπάιντεν. Ο Ζελένσκι είπε ότι οι δύο άνδρες μίλησαν επίσης για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και για ενισχυμένες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, εκτός από την πρόσθετη αμυντική βοήθεια.

Ο Μπάιντεν παρέτεινε επισήμως την Τετάρτη τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία για έναν ακόμη χρόνο, αλλά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί νέες.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε στην Οικονομική Λέσχη της Ουάσιγκτον ότι έρχονται περισσότερες κυρώσεις την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει περισσότερα από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Μπάιντεν πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου. 

Με πληροφορίες από Daily Mail

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments