Nέα της αγοράς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μειώθηκαν οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι για το 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μειώθηκαν οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι για το 2022

Πηγή Φωτογραφίας: Expert Chaslau Koniukh - Al Mayadeen English

Το ψαλίδισμα στις περιουσίες των Ρώσων Ολιγάρχων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος Ρώσων μεγιστάνων είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι για το 2022 και να “ψαλιδιστούν” οι περιουσίες τους. Έτσι, από τους 2.668 δισεκατομμυριούχους στη λίστα του Forbes, οι οποίοι αξίζουν συνολικά 12,7 τρισ., οι Ευρωπαίοι κροίσοι ανέρχονται σε 592 από 628 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο πλούτος των Ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων υποχώρησε στα 2,8 τρισ. από το ιστορικό υψηλό των 3 τρισ. το 2021.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πτώση του ρουβλίου και η πτώση της αξίας ρωσικών εταιρειών οδήγησαν στη μείωση των Ρώσων δισεκατομμυριούχων από 117 σε 83 μέσα σε έναν χρόνο. Οι Ρώσοι μεγιστάνες που κατάφεραν να διατηρήσουν και φέτος τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου αξίζουν 320 δισ. δολάρια, 263 δισ. δολάρια λιγότερα σε σύγκριση με το 2021. Έξι από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας έχουν άνω των 10 δισ. δολαρίων έκαστος, σύμφωνα με το Forbes (με βάση τις τιμές των μετοχών και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες όπως διαμορφώνονταν στις 11 Μαρτίου 2022, ημέρα κατά την οποία το ρωσικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό. Έκτοτε η ρωσική χρηματαγορά διαπραγματεύεται εκ νέου, αν και ισχύουν αρκετοί περιορισμοί στις συναλλαγές, ενώ ορισμένες μετοχές έχουν ανακάμψει πλέον).

Η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους για φέτος είναι η Γερμανία, με 134 μεγιστάνες που αξίζουν συνολικά 608 δισ. δολάρια. Η Γαλλία παραμένει ένα hotspot δισεκατομμυριούχων –κυρίως λόγω των ειδών πολυτελείας και της μόδας– με τον συνολικό πλούτο των 43 δισεκατομμυριούχων της χώρας να αυξάνεται κατά 7%, στα 550 δισ. δολάρια, μέσα σε έναν χρόνο. Η έκπληξη έρχεται από τη Σουηδία, αφού σε μια χώρα με πληθυσμό μόλις 10 εκατ. κατοίκων οι δισεκατομμυριούχοι ανέρχονται σε 45.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τόσο οι Βρετανοί επιχειρηματίες που ευημερούν, όσο οι επιχειρήσεις με έδρα το Λονδίνο και οι ιδρυτές τους που προέρχονται από το εξωτερικό. Ο Ελβετός Guillaume Pousaz, ιδρυτής της λονδρέζικης fintech εταιρείας πληρωμών Checkout.com, έγινε ο πλουσιότερος επιχειρηματίας του κλάδου τεχνολογίας στην Ευρώπη, με την αξία του να εκτιμάται στα 23 δισ. δολάρια. Η Εσθονία ανέδειξε τον πρώτο της δισεκατομμυριούχο. Πρόκειται για τον Kristo Käärmann, συνιδρυτή της start-up διασυνοριακών πληρωμών Wise με έδρα το Λονδίνο, ενώ η Revolut, start-up που δραστηριοποιείται στην ψηφιακή τραπεζική με έδρα το Λονδίνο, συνέχισε και φέτος να αυξάνει την αξία της, με τον ρωσικής καταγωγής Nikolay Storonsky να αξίζει πλέον 7,1 δισ. δολάρια και τον Ουκρανό συνιδρυτή της εταιρείας Vlad Yatsenko να έχει περιουσία 1,1 δισ. δολάρια.

Στην Ευρώπη βρίσκεται ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Ο επικεφαλής της LVMH Bernard Arnault –με περιουσία που αποτιμάται στα 158 δισ. δολάρια– βρίσκεται πίσω από τον πρώτο στη λίστα Elon Musk (με αξία 219 δισ. δολάρια) και τον δεύτερο Jeff Bezos (με αξία 171 δισ. δολάρια). Η Francoise Bettencourt Meyers της L’Oreal και ο Amancio Ortega της “αυτοκρατορίας” στον χώρο της λιανικής πώλησης ενδυμάτων Zara βρίσκονται στις θέσεις 14 και 23, αντιστοίχως, της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η Bettencourt Meyers είναι και η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο.

Το top-10 των Ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων για το 2022 αξίζει συνολικά 590 δισ. δολάρια, 38 δισ. δολάρια περισσότερα σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Το αμερικανικό top-10 δισεκατομμυριούχων αξίζει 1,2 τρισ. δολάρια, με τη μεγάλη διαφορά να οφείλεται στους μεγιστάνες του τεχνολογικού κλάδου. Στις ΗΠΑ 7 στους 10 κροίσους προέρχονται από τον συγκεκριμένο τομέα, την ώρα που η Ευρώπη δεν έχει κανέναν αντιπρόσωπο από την τεχνολογία στο δικό της top-10.

Η κορυφαία 10άδα για το 2022

1. Bernard Arnault, Γαλλία, 158 δισ. δολάρια 2. Francoise Bettencourt Meyers, Γαλλία, 74 δισ. δολάρια 3. Amancio Ortega, Ισπανία, 59 δισ. δολάρια 4. Dieter Schwarz, Γερμανία, 47 δισ. δολάρια 5. Rodolphe Saade, Γαλλία, 41 δισ. δολάρια 6. Francois Pinault, Γαλλία, 40 δισ. δολάρια 7. Klaus Michael Kuehne, Γερμανία, 37 δισ. δολάρια 8. Beate Heister & Karl Albrecht Jr, Γερμανία, 36 δισ. δολάρια 9. Giovanni Ferrero, Ιταλία, 36 δισ. δολάρια 10. Alain Wertheimer, Γαλλία, 31 δισ. δολάρια – Gerard Wertheimer, Γαλλία, 31 δισ. δολάρια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments