Διεθνή

Γαλλικές εκλογές 2022 – CNN: Μακρόν εναντίον Λε Πεν – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον β’ γύρο

Γαλλικές εκλογές 2022 – CNN: Μακρόν εναντίον Λε Πεν – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον β’ γύρο

Πηγή Φωτογραφίας: tekdeeps

Οι εκστρατείες Μακρόν και Λε Πεν υπόσχονται δύο πολύ διαφορετικά οράματα για το μέλλον της Γαλλίας
Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα είναι μια ρεβάνς της αναμέτρησης του 2017, όταν η Μαρίν Λε Πεν της ακροδεξιάς αντιμετώπισε τον πολιτικό νεοφερμένο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν κέρδισε εκείνη την κούρσα, αλλά ενώ οι υποψήφιοι παραμένουν οι ίδιοι, ο αγώνας του 2022 διαμορφώνεται σε μια πολύ διαφορετική υπόθεση.

Πώς λειτουργούν οι εκλογές

Για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρό τους, οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες δύο φορές.

Ποιες ημερομηνίες πρέπει να γνωρίζω

Ο Μακρόν και η Λεπέν θα έχουν ένα ντιμπέιτ το βράδυ της 20ης Απριλίου που θα μεταδοθεί από τους γαλλικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς France 2 και TF1 . Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Απριλίου.
Οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να κάνουν προεκλογική εκστρατεία την ημέρα πριν από την ψηφοφορία ή την ίδια την ημέρα των εκλογών, και τα μέσα ενημέρωσης υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς στην αναφορά από την ημέρα πριν από τις εκλογές μέχρι το κλείσιμο των κάλπες στις 8 μ.μ. της Κυριακής στη Γαλλία.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Μια πολύ πιο σφοδρή αναμέτρηση από τις εκλογές του 2017.
Ο Μακρόν και η Λε Πεν αύξησαν και οι δύο το συνολικό τους μερίδιο ψήφου στον πρώτο γύρο του 2022 σε σύγκριση με το 2017, αλλά οι έρευνες πριν από τον πρώτο γύρο στις 10 Απριλίου έδειξαν ότι η Λε Πεν απολάμβανε μια καθυστερημένη αύξηση της υποστήριξης τον Μάρτιο.
Η δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial που κυκλοφόρησε στις 10 Απριλίου δείχνει ότι ο Μακρόν θα κέρδιζε τον δεύτερο γύρο εναντίον της Λε Πεν με ποσοστό μόλις 51% προς 49%. Το πλεονέκτημα του Μακρόν έχει αυξηθεί τις ημέρες από την έναρξη των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, αλλά δύο εβδομάδες είναι πολύς χρόνος στην πολιτική — και πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν από τώρα μέχρι την ημέρα των εκλογών.
Οι πολιτικοί αναλυτές λένε συχνά ότι οι Γάλλοι ψηφίζουν με την καρδιά τους στον πρώτο γύρο και μετά ψηφίζουν με το κεφάλι τους στον δεύτερο — που σημαίνει ότι επιλέγουν πρώτα τον ιδανικό υποψήφιο τους και μετά επιλέγουν το μικρότερο από τα δύο κακά στον δεύτερο γύρο.
Ο Μακρόν είδε αυτό το παιχνίδι το 2017. Αυτός και η Λεπέν σημείωσαν 24% και 21,3% αντίστοιχα στον πρώτο γύρο και στη συνέχεια 66,1% και 33,9% στον δεύτερο γύρο.
Για να επανεκλεγεί, ο Μακρόν πιθανότατα θα χρειαστεί να πείσει τους υποστηρικτές του ακροαριστερού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν να τον στηρίξουν. Ο Mελανσόν ήρθε στην τρίτη θέση με 22% των ψήφων. Την Κυριακή, ο Μελανσόν είπε στους υποστηρικτές του «δεν πρέπει να δώσουμε ούτε μια ψήφο στην κυρία Λεπέν», αλλά δεν υποστήριξε ευθέως τον Μακρόν.
Οι περισσότεροι ηττημένοι υποψήφιοι προέτρεψαν τους υποστηρικτές τους να στηρίξουν τον Μακρόν για να εμποδίσουν την ακροδεξιά να κερδίσει την προεδρία.
Ο Έρικ Ζεμούρ, ένας δεξιός πρώην τηλεοπτικός γνώστης, γνωστός για την εμπρηστική ρητορική του, προέτρεψε τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη Λε Πεν.

Τι περιμένουν οι Γάλλοι

Το απρόσμενο.
Στις αρχές του 2022, οι εκλογές έμοιαζαν να είναι ένα σημαντικό δημοψήφισμα για την αυξανόμενη δημοτικότητα της γαλλικής ακροδεξιάς. Έχουν περάσει 20 χρόνια από την επανεκλογή ενός Γάλλου Προέδρου, οπότε η ψηφοφορία διαμορφωνόταν σε μια από τις πιο δημοφιλείς της χώρας εδώ και δεκαετίες. Και τότε η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Με τα μάτια της Ευρώπης στραμμένα σταθερά στον αιματηρό πόλεμο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, οι προτεραιότητες άλλαξαν γρήγορα: τα αποθέματα πυρομαχικών, η διπλωματία υψηλών διακυβεύσεων και ακόμη και η απειλή ενός πυρηνικού χτυπήματος έχουν μπει όλα στην εθνική συζήτηση.
Ο Μακρόν ανέλαβε τον ρόλο του πολιτικού της Ευρώπης , απομακρύνοντάς τον από την προεκλογική εκστρατεία, ενώ η Λε Πεν αναγκάστηκε να υποχωρήσει στην προηγούμενη υποστήριξή της στον Πούτιν.

Τι άλλο έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε χρόνια

Το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας.
Η εκλογή του Μακρόν ουσιαστικά ανατίναξε το παραδοσιακό κέντρο της γαλλικής πολιτικής. Τα περασμένα χρόνια, πολλοί από τους ψηφοφόρους του θα είχαν συρρεύσει στα παραδοσιακά κεντροαριστερά και κεντροδεξιά κόμματα, τους Σοσιαλιστές και τους Ρεπουμπλικάνους.
Όμως, η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo, η υποψήφια των Σοσιαλιστών, και η Βαλερί Πεκρές, η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, δεν κατάφεραν να πείσουν τους ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν τον κεντρώο υποψήφιο που ήδη ήταν στην εξουσία. Και οι δύο συμμετείχαν σε δημοσκόπηση κάτω του 5% στον πρώτο γύρο.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω για τον Μακρόν και τη Λε Πεν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πρώην τραπεζίτης επενδύσεων και απόφοιτος ορισμένων από τα πιο ελίτ σχολεία της Γαλλίας. Ήταν αρχάριος στην πολιτική πριν γίνει Πρόεδρος, και αυτή είναι μόνο η δεύτερη πολιτική εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετέχει.
Αλλά δεν είναι πλέον στο ξεκίνημα και πρέπει να τρέξει.
Το φιλόδοξο σχέδιό του να ενισχύσει την αυτονομία και το γεωπολιτικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης του κέρδισε σεβασμό στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, παρόλο που οι προσπάθειές του να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ ή να αποτρέψει τη συμφωνία για τα υποβρύχια AUKUS και τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσαν να θεωρηθούν αποτυχίες.
Οι εσωτερικές πολιτικές του Μακρόν είναι πιο διχαστικές και λιγότερο δημοφιλείς. Ο χειρισμός του κινήματος των κίτρινων γιλέκων, μιας από τις πιο παρατεταμένες διαμαρτυρίες της Γαλλίας εδώ και δεκαετίες, επιβλήθηκε ευρέως και το ιστορικό του για την πανδημία του Covid-19 είναι ασαφές.
Η πολιτική υπογραφής του Μακρόν κατά τη διάρκεια της κρίσης — που απαιτούσε από τους ανθρώπους να επιδείξουν αποδείξεις εμβολιασμού για να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά — βοήθησε στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού αλλά, πυροδότησε αντιδράσεις.
Εν όψει του πρώτου γύρου αυτών των εκλογών, ο Μακρόν αρνήθηκε να συζητήσει με τους αντιπάλους του και δεν έχει κάνει σχεδόν προεκλογική εκστρατεία. Ενώ η pole position του στην κούρσα δεν απειλήθηκε ποτέ πραγματικά, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η στρατηγική του ήταν να αποφύγει την πολιτική λάσπη όσο το δυνατόν περισσότερο για να διατηρήσει την εστίαση στην εικόνα του ως ο πιο προεδρικός από όλους τους υποψηφίους.
Η Μαρίν Λε Πεν είναι η πιο αναγνωρίσιμη μορφή της γαλλικής ακροδεξιάς . Είναι κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος ίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο, τον προκάτοχο του σημερινού πολιτικού κόμματος της Λεπέν.
Η νεότερη Λε Πεν προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει το όνομα του κόμματος, καθώς θεωρείται από καιρό ως ρατσιστικό και αντισημιτικό.
Αυτή είναι η τρίτη της προσπάθεια για την προεδρία. Φέτος και το 2017, ξεπέρασε τον πατέρα της στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.
Το 2017, η Λε Πεν έκανε εκστρατεία ως απάντηση της Γαλλίας στον Τραμπ: Ένας δεξιόστροφος που υποσχέθηκε να προστατεύσει την ξεχασμένη εργατική τάξη της Γαλλίας από τους μετανάστες, την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογία που καθιστούσε τις δουλειές τους απαρχαιωμένες.
Έκτοτε, έχει εγκαταλείψει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές της προτάσεις, όπως η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλά σε γενικές γραμμές, η οικονομική εθνικιστική στάση της, οι απόψεις της για τη μετανάστευση, ο σκεπτικισμός για την Ευρώπη και η θέση για το Ισλάμ στη Γαλλία — θέλει να καταστήσει παράνομο για τις γυναίκες να φορούν μαντίλα δημόσια — δεν έχουν αλλάξει.
«Η διακοπή της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης» και η «εξάλειψη των ισλαμιστικών ιδεολογιών» είναι οι δύο προτεραιότητες του μανιφέστου της.
Η Λε Πεν, ωστόσο, προσπάθησε να αμβλύνει τον τόνο της, ειδικά γύρω από το Ισλάμ και την ΕΕ μετά το Brexit.
Αντίθετα, έχει κάνει σκληρή εκστρατεία για θέματα επιδοματικής πολιτικής, υποσχόμενη μέτρα που ισχυρίζεται ότι θα βάλουν από 150 έως 200 ευρώ στα ταμεία κάθε νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων από 100 είδη οικιακής χρήσης. Η στρατηγική φαίνεται ότι λειτούργησε.
Η επίδοση της Λε Πεν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022 ήταν το καλύτερο αποτέλεσμά της στις τρεις φορές που έχει θέσει υποψηφιότητα.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους Γάλλους ψηφοφόρους

Το κόστος ζωής συγκαταλέγεται στα κορυφαία ζητήματα για το γαλλικό εκλογικό σώμα φέτος. Αντιμέτωποι με τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ψηφοφόροι αισθάνονται το τσίμπημα, παρά τη γενναιόδωρη κυβερνητική υποστήριξη.
Ενώ οι οικονομικές πιέσεις μπορεί να είναι ανεπαρκείς για να ξεθωριάσουν τον εξτρεμισμό ορισμένων υποψηφίων στο μυαλό των ψηφοφόρων, μπορεί να ωθήσουν ορισμένους να αναζητήσουν ανορθόδοξες απαντήσεις στα προβλήματά τους.
Οι μάχες στην Ουκρανία απέχουν πολύ από τα μπιστρό και τα καφέ της Γαλλίας, αλλά η σύγκρουση είναι σίγουρα στο μυαλό των ψηφοφόρων. Μόνο το 90% των Γάλλων ανησυχούσαν για τον πόλεμο την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, σύμφωνα με το Ifop. Δεδομένου του αποσπασματικού ρεκόρ των αμφισβητιών του στο να αντέχουν στον Πούτιν, αυτό πιθανότατα έχει παίξει υπέρ του Μακρόν μέχρι στιγμής.
Ιδιαίτερα απούσα από τη συζήτηση του πρώτου γύρου ήταν η περιβαλλοντική κρίση. Αν και η σημασία της προστασίας του κλίματος κερδίζει έδαφος παγκοσμίως, είναι λιγότερο ανησυχητικό στη Γαλλία, η οποία προμήθευσε το 75% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια το 2020 από την πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι περισσότεροι υποψήφιοι στον πρώτο γύρο υποστήριξαν το είδος της πυρηνικής ανάπτυξης που έχει ήδη ανακοινώσει ο Μακρόν, επομένως υπάρχει μικρή απόκλιση σε αυτό το θέμα.
Ωστόσο, ο Μακρόν και η Λε Πεν έχουν τσακωθεί για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Η Λε Πεν υποστηρίζει ότι και τα δύο είναι ακριβά και αναποτελεσματικά — λέει επίσης ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν σημαδέψει το τοπίο της παραδοσιακής γαλλικής υπαίθρου — επομένως θέλει να καταργήσει τις επιδοτήσεις και για τα δύο. Ο Μακρόν θέλει να επενδύσει περαιτέρω και στις δύο τεχνολογίες.

Οι εκστρατείες Μακρόν και Λε Πεν υπόσχονται δύο πολύ διαφορετικά οράματα για το μέλλον της Γαλλίας.

Ο Μακρόν υπόσχεται να συνεχίσει να προχωρά με μια παγκοσμιοποιημένη, εστιασμένη στην ελεύθερη αγορά Γαλλία, επικεφαλής μιας ισχυρής ΕΕ. Η Λε Πεν θέλει να ανατρέψει πλήρως το status quo με προστατευτικές οικονομικές πολιτικές και μια ανανέωση της σχέσης του Παρισιού με τους συμμάχους και τους αντιπάλους του.
Αλλά τελικά, οι εκλογές μπορεί απλώς να καταλήξουν σε αυτό που η υποψήφια Γαλλία αντιπαθεί λιγότερο: Τον Πρόεδρο που θεωρείται ευρέως ως ελιτιστής και άσχετος ή την αμφισβητία που είναι περισσότερο γνωστή για την εμπρηστική ρητορική της στο Ισλάμ και την υποστήριξη των αυταρχικών.
Στην πρώτη ψηφοφορία, την Κυριακή, 12 υποψήφιοι έτρεξαν ο ένας εναντίον του άλλου. Προκρίθηκαν στον αγώνα εξασφαλίζοντας εγκρίσεις από 500 δημάρχους ή/και τοπικούς συμβούλους από όλη τη χώρα.
Ο Μακρόν και η Λε Πεν έλαβαν τις περισσότερες ψήφους, αλλά δεδομένου ότι κανένας από τους δύο δεν κέρδισε περισσότερο από 50%, οδηγούνται σε δεύτερο γύρο την Κυριακή 24 Απριλίου.
Αυτή δεν είναι η μόνη εθνική ψήφος που αντιμετωπίζει η Γαλλία φέτος — οι κοινοβουλευτικές εκλογές πρόκειται επίσης να διεξαχθούν τον προσεχή Ιούνιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments