Διεθνή

Η πληθωριστική άνοιξη των ΗΠΑ

Η πληθωριστική άνοιξη των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: thedailybeast

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισέλθει σε μια ιδιότυπη μακροοικονομική εαρινή περίοδο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισέλθει σε μια ιδιότυπη μακροοικονομική εαρινή περίοδο. Ο πληθωρισμός είναι ήδη ιδιαίτερα αυξημένος λόγω κυρίως του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία και εμφανίζεται να έχει εξαιρετικά αυξητικές τάσεις, ενώ δεν λείπουν και οι πρώτες αιτιάσεις που διατυπώνονται στον δημόσιο διάλογο σχετικά με όψεις της οικονομικής πολιτικής του Προέδρου Μπάιντεν.

Τη Δευτέρα, μια μέρα πριν το Υπουργείο Εργασίας της χώρας δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι προέβλεψε ότι τα στοιχεία του Μαρτίου θα ήταν «εξαιρετικά αυξημένα λόγω της αύξησης των τιμών του Πούτιν».

«Αναμένουμε αύξηση του πληθωρισμού ως αντανάκλαση των παγκόσμιων διαταραχών στις αγορές ενέργειας και τροφίμων», πληροφόρησε σχετικά η Ψάκι.

Την επόμενη μέρα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά τις τιμές ενός καλαθιού αγαθών που αγοράζονται τακτικά από τις περισσότερες εργαζόμενες αμερικανικές οικογένειες, έφερε στο φως μια ακόμη αύξηση του πληθωρισμού, επιβεβαιώνοντας έτσι τις διάχυτες ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός στο ιστορικό υψηλό των τελευταίων σαράντα ετών

Νέα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, έδειξαν ότι το μέσο κόστος αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 8,5% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021. Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 7.9%, καταγράφοντας το αρνητικό ρεκόρ των σαράντα τελευταίων ετών.

Ο «πυρήνας» δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την τιμή της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε κατά 6,5% τους τελευταίους 12 μήνες, με βάση τις σχετικές προβλέψεις διαπρεπών οικονομολόγων. Υπάρχουν όμως  ορισμένες ενδείξεις που δείχνουν ότι η τάση του πληθωρισμού μπορεί τελικά να επιβραδύνεται, με το ποσοστό να αυξάνεται κατά 0,3% για τον μήνα, λιγότερο από την εκτίμηση του 0,5%.

Βέβαια, πρέπει να συνυπολογισθούν η κρίση καυσίμων που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί να επιβάλουν κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια και με μεγάλη διακοπή στις αλυσίδες εφοδιασμού, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις άρχιζαν να βαδίζουν στη μετά Covid περίοδο.

Οι τιμές της ενέργειας τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 11% τον τελευταίο μήνα και κατά 32% σε σύγκριση με πέρυσι. Το κόστος της βενζίνης στην αντλία είναι κατά 48% περισσότερο από ό,τι ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι, και οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 8,8% τον τελευταίο χρόνο.

Κι ακόμη, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τα φορτηγά αυξήθηκαν κατά 35,3% σε σχέση με το τελευταίο έτος και το κόστος του καταφυγίου αυξάνεται κατά 5% από έτος σε έτος.

Λανθασμένες εκτιμήσεις της διοίκησης Μπάιντεν

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι πίστευε πως ο πληθωρισμός που έφτασε στο 6,8% ήταν η «αιχμή της κρίσης» και ότι η χώρα «θα τον έβλεπε να αλλάζει νωρίτερα, πιο γρήγορα, πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύουν οι πολίτες».

Αποδείχτηκε ότι οι εκτιμήσεις του Προέδρου ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξες. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μπορούσε να έχει λάβει υπ’ όψη το γεγονός ότι μέλη της δικής του διοίκησης διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους για τις προβλέψεις αυτές. 

Πλέον, ο πληθωρισμός δίνει δυναμικά «παρών» στην αμερικανική οικονομία και κοινωνία, δημιουργώντας πρόσθετους πονοκεφάλους στον Μπάιντεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments