Διεθνή

Ντράγκι: “Δεν θέλουμε πλέον να εξαρτόμαστε από το ρωσικό αέριο”

Ντράγκι: “Δεν θέλουμε πλέον να εξαρτόμαστε από το ρωσικό αέριο”
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την πορεία της της χώρας του, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι,

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την πορεία της της χώρας του, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα Corriere della Sera και αποκάλυψε είχε συνομιλήσει με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, πριν την έναρξη του πολέμου.

«Λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, είχαμε τηλεφωνηθεί με τον Πούτιν. Είχαμε συμφωνήσει ότι θα ξαναμιλούσαμε, προσπάθησα να του μιλήσω μέχρι το τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ντράγκι προσθέτει ότι «την τελευταία φορά τηλεφώνησε στον Πούτιν για να μιλήσει για ειρήνη, με στόχο να του ζητήσει να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να επιβάλει κατάπαυση του πυρός.

Ντράγκι

“Ο Πούτιν μου απάντησε ότι δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή”

«Ο Πούτιν μου απάντησε ότι δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε ο Ντράγκι. Αναφερόμενος εξάλλου σε τυχόν επιπτώσεις των κυρώσεων, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Οι ίδιοι οι Ρώσοι το παραδέχονται όταν λένε ότι δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν ομόλογα που λήγουν επειδή ένα σημαντικό μέρος των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων είναι παγωμένο. Αυτό σημαίνει ότι οδεύουν προς τη χρεοκοπία. Τώρα αναρωτιόμαστε αν χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα: η Ευρώπη συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη Ρωσία αγοράζοντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων σε τιμή που δεν έχει σχέση με τις ιστορικές αξίες και το κόστος παραγωγής».

“Η επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, ένας τρόπος ενίσχυσης των κυρώσεων”

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο είπε: «Η επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, όπως προτείνει η Ιταλία, είναι ένας τρόπος ενίσχυσης των κυρώσεων και ταυτόχρονα ελαχιστοποίησης του κόστους για εμάς που τις επιβάλλουμε. Δεν θέλουμε πλέον να εξαρτόμαστε από το ρωσικό αέριο, γιατί η οικονομική εξάρτηση δεν πρέπει να γίνει πολιτική υποταγή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας και να βρούμε νέους προμηθευτές.

Μόλις πήγα στην Αλγερία, όπου η Eni υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια 9 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου επιπλέον – περίπου το ένα τρίτο αυτού που εισάγουμε από τη Ρωσία. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Η διαφοροποίηση είναι δυνατή και εφικτή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, συντομότερο από ό,τι φανταζόμασταν μόλις πριν από έναν μήνα».

“Ο Μακρόν πρέπει να συνεχίσει την διαμεσολαβητική του προσπάθεια”

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης είναι επίσης της άποψης ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ως επικεφαλής της χώρας που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ, πρέπει να συνεχίσει την διαμεσολαβητική του προσπάθεια, αλλά πιστεύει, παράλληλα, ότι «οι σφαγές του πολέμου αυτού, τα όσα υπέστησαν γυναίκες και παιδιά, όλα αυτά είναι εντελώς ανεξάρτητα από τα λόγια που λέγονται, και τα τηλεφωνήματα που γίνονται». Υπερασπίζεται επίσης για μια ακόμη φορά, την απόφαση να σταλούν όπλα στην Ουκρανία για να μπορέσει να αμυνθεί.

Αναφορικά με την κυβέρνησή του, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε:

«Σε μια φάση γεμάτη αβεβαιότητα και εν δυνάμει αστάθειες, σε μια εύθραυστη φάση στο εσωτερικό και στο διεθνές μέτωπο, αυτή η κυβέρνηση εθνικής ενότητας συνεχίζει να θέλει να να κυβερνά. Κάναμε πολλά και προχωρήσαμε όλοι μαζί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments