Διεθνή

Ρωσία: Eξέπνευσε το τελεσίγραφο του Πούτιν – Ρώσοι αλεξιπτωτιστές εισβάλουν στη Μαριούπολη

Ρωσία: Eξέπνευσε το τελεσίγραφο του Πούτιν – Ρώσοι αλεξιπτωτιστές εισβάλουν στη Μαριούπολη

Πηγή Φωτογραφίας: VOX

Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη

Συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις μαίνονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη, όπως αναφέρει ουκρανικό επιτελείο, ενώ οι ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα [17/4] το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Από την άλλη η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία με τη Μόσχα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται επίσης σήμερα οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η χώρα της και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις.

«Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε … για καταπαύσεις του πυρός και οδούς απομάκρυνσης αμάχων. Γι’ αυτό δυστυχώς δεν ανοίγουμε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους», έγραψε η Βερεστσούκ στο λογαριασμό της στο Telegram.

Η ίδια δήλωσε ακόμη πως οι ουκρανιικές αρχές ζήτησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων ουκρανών στρατιωτών από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανοίξουν και πάλι το συντομότερο δυνατόν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι»

Ο ρόλος “κλειδί” της Μαριούπολης

Ανάλυση του Frank Gardner για το BBC συνοψίζει τους τέσσερις λόγους για τους οποίους η Μαριούπολη έχει τόση μεγάλη σημασία για τη Ρωσία. Διασφάλιση ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της Κριμαίας και του Ντονμπάς: Η Μαριούπολη αποτελεί εμπόδιο στο δρόμο των ρωσικών δυνάμεων από τη χερσόνησο της Κριμαίας. Πιέζουν βορειοανατολικά για να ενωθούν με τους ρωσόφωνους αποσχιστές συμμάχους τους στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Στραγγαλισμός της ουκρανικής οικονομίας: Η Μαριούπολη αποτελεί έναν βασικό κόμβο εξαγωγών για τον χάλυβα, τον άνθρακα και το καλαμπόκι της Ουκρανίας προς τις αγορές στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Η απώλεια της Μαριούπολης θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για την ουκρανική οικονομία.

Ευκαιρία για προπαγάνδα: Η Μαριούπολη αποτελεί την πατρίδα της ουκρανικής μονάδας πολιτοφυλακής ονόματι Ταξιαρχία Αζόφ, η οποία περιλαμβάνει ακροδεξιούς εξτρεμιστές αλλά και νεοναζί. Παρότι αποτελούν ένα μικρό μέρος των μαχόμενων ουκρανικών δυνάμεων, αποτελούν όμως για το Κρεμλίνο το πρόσχημα για να λέει στους Ρώσους ότι οι νέοι που στέλνει να πολεμήσουν στην Ουκρανία, βρίσκονται εκεί για να σώσουν τη χώρα από τους νεοναζί.

Σημαντική ενίσχυση ηθικού: Μια ρωσική νίκη στη Μαριούπολη θα έδινε τη δυνατότητα στο Κρεμλίνο να δείξει στους Ρώσους μέσω των κρατικά ελεγχόμενων ΜΜΕ, ότι η Ρωσία πετυχαίνει τους στόχους της και σημειώνει πρόοδο στην Ουκρανία. Αλλά για τους Ουκρανούς, η απώλεια της Μαριούπολης, θα αποτελούσε ένα μεγάλο πλήγμα όχι μόνο στρατιωτικά και οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments