Διεθνή

Κοινό ανακοινωθέν G20 για το αμερικανικό σχέδιο 28 σημείων στην Ουκρανία–«Βάση που απαιτεί περαιτέρω δουλειά»

Κοινό ανακοινωθέν G20 για το αμερικανικό σχέδιο 28 σημείων στην Ουκρανία–«Βάση που απαιτεί περαιτέρω δουλειά»

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Κοινό ανακοινωθέν G20 για το αμερικανικό σχέδιο 28 σημείων στην Ουκρανία – «Αποτελεί βάση που απαιτεί περαιτέρω δουλειά»

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Χαρακτηρίζουν το αμερικανικό σχέδιο βάση για «δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αλλά απορρίπτουν αλλαγές συνόρων διά της βίας

Ευρωπαίοι και άλλοι δυτικοί ηγέτες υιοθέτησαν κοινό ανακοινωθέν για το αμερικανικό σχέδιο 28 σημείων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στη Νότια Αφρική.

Στο κείμενο, οι ηγέτες τονίζουν ότι «τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν διά της βίας» και εκφράζουν ανησυχία για τους προτεινόμενους περιορισμούς στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, υπογραμμίζοντας πως τέτοιοι όροι θα μπορούσαν να αφήσουν την Ουκρανία ευάλωτη σε μελλοντική επίθεση.

Οι συμμετέχοντες καλωσορίζουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ για ειρήνη και αναγνωρίζουν ότι η αρχική εκδοχή του σχεδίου περιλαμβάνει κρίσιμα στοιχεία για μια δίκαιη και διαρκή λύση. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το σχέδιο αποτελεί «βάση που απαιτεί περαιτέρω δουλειά» και δηλώνουν έτοιμοι να εμπλακούν ώστε μια μελλοντική συμφωνία να είναι βιώσιμη.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις προβλέψεις που αφορούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με τους ηγέτες να τονίζουν ότι η εφαρμογή τους θα απαιτήσει τη συναίνεση των μελών τους.

Στο κλείσιμο του ανακοινωθέντος, οι υπογράφοντες επισημαίνουν τη συνεχιζόμενη στήριξή τους προς την Ουκρανία και τη δέσμευσή τους για στενό συντονισμό με την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από το σχέδιο των 28 σημείων και την προοπτική ειρήνευσης.

Το κοινό κείμενο υπογράφουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντικ Σχοφ, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχολ Μάρτιν, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ και η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι.

Το μήνυμα της κυβέρνησης Τραμπ στους Ευρωπαίους

Η κυβέρνηση Τραμπ διαμήνυσε σε Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι υπάρχει ελάχιστο περιθώριο διαπραγμάτευσης επί του σχεδίου, την ώρα που εντείνει τις πιέσεις προς τον Ζελένσκι να υπογράψει τη συμφωνία μέχρι την προσεχή Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Στρατού των ΗΠΑ Ντάνιελ Ντρίσκολ δήλωσε στους Ευρωπαίους πρέσβεις και δυτικούς αξιωματούχους σε μια ιδιαίτερα τεταμένη συνάντηση στο Κίεβο αργά την Παρασκευή πως είναι «αισιόδοξος ότι τώρα είναι η ώρα για ειρήνη» – αλλά προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιδείξει ιδιαίτερη ευελιξία, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

«Δεν διαπραγματευόμαστε λεπτομέρειες», τόνισε, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο που συμμετείχε στη συνάντηση στην κατοικία της επιτετραμμένης των ΗΠΑ στο Κίεβο, Τζούλι Ντέιβις. Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε, μάλιστα, το ύφος στη συνάντηση «αηδιαστικό».

Η είδηση για όσα συζητήθηκαν στο Κίεβο, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή ότι ο Ζελένσκι «θα πρέπει να αποδεχθεί» το σχέδιο «και να του αρέσει», οδήγησε σε εσπευσμένες νυχτερινές συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών που βρίσκονται στη σύνοδο G20 στο Γιοχάνεσμπουργκ για το πώς θα παρέμβουν. «Ήρθε η ώρα όσοι ψιθυρίζουν στον Τραμπ να αρχίσουν να φωνάζουν», δήλωσε ένας αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων.

Το δραματικό διάγγελμα του Ζελένσκι

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα νωρίτερα την Παρασκευή, ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η χώρα του κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα είτε να χάσει την αμερικανική υποστήριξη ή είτε να χάσει την αξιοπρέπειά της από μια σκληρή ειρήνη με τη Ρωσία. Οι δηλώσεις του ήρθαν μία μέρα μετά την παρουσίαση του σχεδίου των 28 σημείων από τον Ντρίσκολ, το οποίο υπερβαίνει πολλές «κόκκινες γραμμές» του Κιέβου και χαρακτηρίστηκε από Ευρωπαίους συμμάχους ως «συνθηκολόγηση».

«Τώρα η Ουκρανία ίσως βρεθεί μπροστά σε μια πολύ δύσκολη επιλογή – είτε απώλεια αξιοπρέπειας είτε με τον κίνδυνο να χάσει έναν βασικό εταίρο», τόνισε ο Ζελένσκι. Η χώρα αντιμετωπίζει «μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία μας», όπως είπε.

Ο Τραμπ, απαντώντας στις δηλώσεις Ζελένσκι από το Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή, τόνισε ότι το αμερικανικό σχέδιο θα «πρέπει να αρέσει» στον Ουκρανό πρόεδρο. «Κάποια στιγμή, θα πρέπει να δεχτεί κάτι», πρόσθεσε, ενώ νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιβεβαιώσει το τελεσίγραφό προς το Κίεβο, προκειμένου να απαντήσει στην πρότασή του έως την Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε επίσης την αντιπαράθεσή του με τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, όταν ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς τον κατηγόρησε για αχαριστία. «Θυμάστε, όχι πολύ καιρό πριν, εδώ στο Οβάλ Γραφείο, του είπα “δεν έχεις χαρτί”. Πίστευα ότι έπρεπε να είχε κάνει συμφωνία πριν από έναν ή δύο χρόνια», σημείωσε ο Τραμπ.

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Latest News

14.07.2026 | 01:37

Η Madonna ξανά στην κορυφή μετά από πέντε δεκαετίες – Ρεκόρ με το “Confessions II”

14.07.2026 | 01:09

Αγνώριστος ο Tom Cruise στο “Digger” – Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση που σοκάρει

14.07.2026 | 00:38

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας είναι εθνική προτεραιότητα

14.07.2026 | 00:25

Τραμπ: «Θα ελέγξουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Νέα γεωπολιτική κλιμάκωση με αποκλεισμό του Ιράν

13.07.2026 | 23:58

Marfin: Οι φωτογραφίες «κλειδί» για την έρευνα που οδήγησαν στις συλλήψεις 16 χρόνια μετά

13.07.2026 | 23:44

Νέα απειλή Τραμπ σε Ιράν: «Θα σας χτυπήσουμε σκληρά σήμερα ή αύριο» – «Τα Μνημόνια δεν σημαίνουν και πολλά»

13.07.2026 | 23:30

Κασσελάκης για αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Αν θέλετε συστατική για την επόμενη δουλειά, με χαρά να σας γράψω μία

13.07.2026 | 23:05

Σιωπή του Πάπα Λέοντα για τη Γάζα προκαλεί τριγμούς στην Καθολική Εκκλησία

13.07.2026 | 20:15

Μουζουράκης: Το ζεϊμπέκικο στη βάφτιση του γιου του Κουσουλού που έγινε viral [vid]

13.07.2026 | 19:55

Αποκάλυψη Αλεξάνδρου: «Δεν λέω ποτέ πού πηγαίνω – Φοβάμαι ότι θα γεμίσουν κόσμο» [pic]

13.07.2026 | 14:10

«Λιώνουν» από έρωτα! Βανδή και Μπισμπίκης σε τρυφερά τετ α τετ πάνω στο σκάφος [pics]

13.07.2026 | 10:23

Σοκάρει ο Μαζωνάκης: «Δεν θα σηκώσω ποτέ τηλέφωνο από την οικογένειά μου» [vid]

13.07.2026 | 09:52

Το πρώτο σπίτι της Ιωάννας Τούνη στη Θεσσαλονίκη – Θα εκπλαγείτε με το πώς ήταν [vid]

12.07.2026 | 23:39

Ξεσπά ο Γιώργος Μαζωνάκης: «Ένιωσα τρόμο και προδοσία στο Δρομοκαΐτειο»

12.07.2026 | 23:17

Η Κατερίνα Παπουτσάκη «έριξε» το Instagram με το λευκό μπικίνι της [pics]

12.07.2026 | 22:09

Άννα Ζηρδέλη: Μπορεί να φάω και τους τοίχους, είμαι τόσο κοιλιόδουλη – Έχω επίσης το κατοχικό σύνδρομο"

13.07.2026 | 20:03

Ιράκ ανάμεσα σε Τραμπ και Ιράν: Η κρίσιμη αποστολή του Αλί αλ-Ζαΐντι στην Ουάσιγκτον

13.07.2026 | 19:01

Κούσνερ στις Βρυξέλλες για τη Γάζα – Η ΕΕ ανοίγει πακέτο 900 εκατ.και αλλάζει το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή

13.07.2026 | 17:00

Σχέδιο-σοκ για το Κυπριακό; Ο ΟΗΕ εξετάζει νέα φόρμουλα «χαλαρής ομοσπονδίας» – Στο τραπέζι πολιτική ισότητα, Βαρώσια και τέλος στις εγγυήσεις του 1960

13.07.2026 | 13:34

Μέση Ανατολή: Η νέα ανάφλεξη ΗΠΑ–Ιράν απειλεί την παγκόσμια οικονομία – Στο επίκεντρο ενέργεια, ναυτιλία και επισιτιστική ασφάλεια

13.07.2026 | 12:56

Η Τουρκία εισέρχεται στην Παγκόσμια Τράπεζα Άμυνας–Νέα εξίσωση στη χρηματοδότηση των εξοπλισμών ΝΑΤΟ

13.07.2026 | 11:42

Κύπρος–Γαλλία: Αμυντική συμμαχία νέας γενιάς μέσω SAFE – 1,18 δισ. ευρώ για την Εθνική Φρουρά, τα πρώτα 177 εκατ. ήδη στη Λευκωσία

12.07.2026 | 14:02

Το Ορμούζ φλέγεται: Η σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν περνά σε νέα φάση και απειλεί την παγκόσμια οικονομία

12.07.2026 | 11:06

Τουρκία – Ισραήλ: Πόσο κοντά βρίσκεται πραγματικά η Μέση Ανατολή σε μια νέα περιφερειακή σύγκρουση;

Σιωπή του Πάπα Λέοντα για τη Γάζα προκαλεί τριγμούς στην Καθολική Εκκλησία

Η στάση του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ απέναντι στον πόλεμο στη Γάζα προκαλεί έντονο προβληματισμό στο εσωτερικό της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις από επισκόπους και χιλιάδες κληρικούς να καταδικάσει με σαφήνεια τις ενέργειες του Ισραήλ.

Σιωπή του Πάπα Λέοντα για τη Γάζα προκαλεί τριγμούς στην Καθολική Εκκλησία

Συμμαχία των Προθύμων: Το Κίεβο προχωρά στην αγορά 16 Rafale και αντιαεροπορικών συστημάτων

Το Κίεβο έλαβε άδεια για την παραγωγή πυραύλων - Η πολυεθνική δύναμη θα κάνει ασκήσεις στις γειτονικές χώρες τους επόμενους μήνες

Συμμαχία των Προθύμων: Το Κίεβο προχωρά στην αγορά 16 Rafale και αντιαεροπορικών συστημάτων

Αποκάλυψη-"βόμβα": Το σχέδιο της Μοσάντ για το Ιράν και η μυστική στρατολόγηση του Αχμαντινετζάντ

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη έρχεται στο φως για το παρασκήνιο του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Αποκάλυψη-“βόμβα”: Το σχέδιο της Μοσάντ για το Ιράν και η μυστική στρατολόγηση του Αχμαντινετζάντ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία παρουσιάζει το νέο αντιβαλλιστικό δόγμα στην Ευρώπη –Το σχέδιο για ευρωπαϊκή «ασπίδα» απέναντι στη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος συγκαλεί για πρώτη φορά ηγέτες, συμβούλους εθνικής ασφάλειας και αμυντικές βιομηχανίες με στόχο την ανάπτυξη νέου ευρωπαϊκού αντιβαλλιστικού συστήματος. Η πρωτοβουλία μπορεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης.

Ζελένσκι:Η Ουκρανία παρουσιάζει αντιβαλλιστικό δόγμα στην Ευρώπη–Σχέδιο ευρωπαϊκή ασπίδα απέναντι σε Ρωσία

Τραμπ: «Επαναφέρουμε τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν – Επιβάλουμε τέλος 20% στα φορτία μέσω του Ορμούζ»

Πώς αντιδρά η Τεχεράνη

Τραμπ: «Επαναφέρουμε τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν – Επιβάλουμε τέλος 20% στα φορτία μέσω του Ορμούζ»

Ο Ζελένσκι αλλάζει το ουκρανικό «πολεμικό επιτελείο» – Έρχεται κυβερνητικός ανασχηματισμός με επίκεντρο την άμυνα, την ενέργεια και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος προχωρά σε συνολική αναδιάρθρωση της κυβέρνησης, των υπηρεσιών ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση. Στο επίκεντρο βρίσκονται η στρατιωτική αυτάρκεια, η ενεργειακή ασφάλεια και η προετοιμασία για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα.

Ο Ζελένσκι αλλάζει το ουκρανικό «πολεμικό επιτελείο»–Έρχεται κυβερνητικός ανασχηματισμός

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση Μάγκιαρ απομακρύνει τον Πρόεδρο Σούγιοκ – Συνταγματική ανατροπή μετά την εποχή Όρμπαν

Το ουγγρικό Κοινοβούλιο καλείται να εγκρίνει συνταγματική τροπολογία που οδηγεί στην απομάκρυνση του Προέδρου Τάμας Σούγιοκ, σηματοδοτώντας τη βαθύτερη θεσμική αναδιάρθρωση μετά το τέλος της 16ετούς διακυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν.

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση Μάγκιαρ απομακρύνει τον Πρόεδρο Σούγιοκ–Συνταγματική ανατροπή μετά την εποχή Όρμπαν

Σταϊνμάιερ: Προειδοποίηση για τη δημοκρατία – «Οι πολίτες αποφασίζουν πλέον και για το πολίτευμα»

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας εξέφρασε έντονη ανησυχία για την άνοδο των ακραίων δυνάμεων, χαρακτήρισε τη διεθνή συγκυρία «διπλή ιστορική καμπή» και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν με αίσθημα ευθύνης.

Σταϊνμάιερ: Προειδοποίηση για τη δημοκρατία – «Οι πολίτες αποφασίζουν πλέον και για το πολίτευμα»