Οικονομία

ΔΝΤ: Το ιδιωτικό χρέος βάζει “φρένο” στην παγκόσμια ανάκαμψη

ΔΝΤ: Το ιδιωτικό χρέος βάζει “φρένο” στην παγκόσμια ανάκαμψη
ΔΝΤ: Σύμφωνα με τα στοιχεία το παγκόσμιο ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 13% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος

“Καμπανάκι” χτυπά έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με το γεγονός ότι υπάρχει φόβος το ιδιωτικό χρέος να βάλει φρένο στην παγκόσμια ανάκαμψη. Σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στο IMFBlog, οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Silvia Albrizio, Sonali Das , Christoffer Koch , Jean-Marc Natal και Philippe Wingender.

Στην μελέτη επισημαίνεται ότι, οι κυβερνήσεις πέτυχαν να μειώσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας παρέχοντας άφθονη ρευστότητα στους πληττόμενους καταναλωτές και επιχειρήσεις μέσω πιστωτικών εγγυήσεων, δανείων με ευνοϊκούς όρους και μορατόριουμ στις πληρωμές τόκων.

Αύξηση του παγκόσμιου χρέους

Σύμφωνα με τα στοιχεία το παγκόσμιο ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 13% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2020 γρηγορότερα από την άνοδο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και σχεδόν τόσο γρήγορα όσο το δημόσιο χρέος.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα πρόσφατα επίπεδα μόχλευσης θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη κατά 0,9% του ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες και 1,3% στις αναδυόμενες αγορές κατά μέσο όρο τα επόμενα τρία χρόνια.

ΔΝΤ: Οι συνέπειες του πολέμου έχουν ως αποτέλεσμα να αναθεωρείται η πρόβλεψη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως έχει προαναγγείλει, να δημοσιεύσει τις νέες προτάσεις για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, όπου -κατά πάσα πιθανότητα- θα είναι ακόμη πιο απαισιόδοξες, από αυτές που ήδη υπάρχουν και έχουν τεθεί σε ισχύ. Αυτό προκύπτει από όσα ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, στο προοίμιο της συνόδου, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κάρνετζι στην Ουάσιγκτον. «Υπολογίζουμε ότι η πρόγνωση για την ανάπτυξη θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω για το 2022 και το 2023», τονίζει η επικεφαλής του ΔΝT.

Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποιεί για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, οι οποίες ήδη επιβαρύνονται με τις συνέπειες της ξηρασίας που πλήττει πολλές περιοχές του πλανήτη και ιδιαίτερα το Κέρας της Αφρικής. Τόσο το ΔΝΤόσο και η Παγκόσμια Τράπεζα απευθύνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας στις δοκιμαζόμενες χώρες στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Μία κοινή απειλή για πλούσιους και φτωχούς είναι βέβαια το συνεχώς αυξανόμενο χρέος. «Το 2020 ο δανεισμός σε όλον τον κόσμο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν σήμερα το χρέος φτάνει στο 256% της παγκόσμιας οικονομίας, προφανώς θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες», προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments