Διεθνή

Φυσικό αέριο: Το non paper που έβαλε “φωτιά” στις τιμές

Φυσικό αέριο: Το non paper που έβαλε “φωτιά” στις τιμές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φυσικό αέριο: Αφορούσε τις εταιρείες πελάτες της Gazprom και ουσιαστικά είναι μια ανάλυση του ρωσικού προεδρικού διατάγματος αφορά στον νέο μηχανισμό πληρωμής της Gazprom για την προμήθεια αερίου προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ένα non paper των νομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη μέλη έβαλε κυριολεκτικά “φωτιά” στην αγορά του φυσικού αερίου. Αφορούσε τις εταιρείες πελάτες της Gazprom και ουσιαστικά είναι μια ανάλυση του ρωσικού προεδρικού διατάγματος αφορά στον νέο μηχανισμό πληρωμής της Gazprom για την προμήθεια αερίου προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Αυτό που αναφέρουν οι νομικές υπηρεσίες σε μια πρώτη ανάγνωση είναι ότι ο μηχανισμός πληρωμών που εισάγει το διάταγμα Πούτιν οδηγεί «σε παραβίαση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων που έχει εγκρίνει η Ε.Ε.». Το διάταγμα Πούτιν υποχρεώνει τις εταιρείες της Ευρώπης να ανοίξουν δύο ειδικούς λογαριασμούς στην Gazprombank, o ένας σε ευρώ και ο άλλος σε ρούβλια. Οι πληρωμές θα γίνονται από τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις τους με την Gazprom, και στη συνέχεια η Gazprombank θα μετατρέπει τα ευρώ σε ρούβλια και θα τα καταθέτει στον δεύτερο λογαριασμό, μέσω του οποίου θα κατευθύνονται στην Gazprom.

Η διαδικασία στερεί από τις ευρωπαϊκές εταιρείες κάθε έλεγχο κατά τη στιγμή της πραγματικής καταβολής των οφειλών τους και εισάγει απρόβλεπτα πρόσθετα κόστη, τα οποία εξαρτώνται από την μονομερή απόφασή του.

Ευρώπη

Νόβακ: Αγοραστές συμφώνησαν να πληρώσουν με ρούβλια

Ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σημείωσε πως αρκετοί αγοραστές ρωσικού αερίου συμφώνησαν να αλλάξουν σε πληρωμές σε ρούβλια. Σημειώνεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είχε ζητήσει από τις χώρες τις πληρωμές σε ρούβλια αντί ευρώ ως ανταπόδοση των κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί.  «Αναμένουμε την απόφαση (για αλλαγή σε ρούβλια) από άλλους εισαγωγείς», πρόσθεσε, με τα σχόλιά του να δημοσιεύονται σε περιοδική έκδοση του υπουργείου του. Όμως Αλεξάντερ Νόβακ δεν αποκάλυψε ποιοι ήταν οι πελάτες που είχαν ήδη προχωρήσει στην αλλαγή αυτή.

Τι συμβαίνει με τις “μη φιλικές χώρες”

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αγοραστές ρωσικού αερίου από «μη φιλικές» χώρες θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, μια κίνηση που απορρίφθηκε από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του καθεστώτος των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας. Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει να έχει μειωμένες προμήθειες αερίου εκτός κι αν πληρώσει σε ρωσικό νόμισμα, καθώς επιδιώκει αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν αναφορικά με αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments