Διεθνή

Κίνα: Ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών αποσύρεται από την αγορά της

Κίνα: Ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών αποσύρεται από την αγορά της
Κίνα: Οι επιβεβλημένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αλλάξει την προσέγγιση της Δύσης προς την Κίνα

Μαζική φυγή ξένων επενδυτών παρατηρείτε στην Κίνα. Αυτό οφείλεται από την πολιτική στάση του Προέδρου Xi Jinping και της συμμαχίας με τον Πούτιν όσο και η απολυταρχική τακτική του Πεκίνου όσον αφορά τη στρατηγική των «μηδενικών κρουσμάτων» και τα πρόστιμα προς τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Οι επιβεβλημένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αλλάξει την προσέγγιση της Δύσης προς την Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από το Bloomberg.Τα παγκόσμια funds προχώρησαν σε αποεπενδύσεις ύψους $7 δισ τον περασμένο Μάρτιο, ενώ «ξεφόρτωσαν» κινεζικά ομόλογα δημοσίου αξίας $14 δισ το τελευταίο δίμηνο. Αρκετές είναι οι κινεζικές εταιρείες οι οποίες έχουν αποφασίσει να διακόψουν ή να αλλάξουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια στη Δύση.

Η Κίνα “καλοβλέπει” την εξαγορά ρωσικών κολοσσών

Η Κίνα εξετάζει να αγοράσει μερίδια σε εταιρείες ενέργειας και πρώτων υλών της Ρωσίας όπως είναι ο κολοσσός του φυσικού αερίου Gazprom και η εταιρεία παραγωγής αλουμινίου United Rusal International PJSC, σύμφωνα με πηγές του, επικαλείται το Bloomberg. Οι συνομιλίες αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και προς το παρόν τουλάχιστον δεν είναι σίγουρο εάν θα οδηγήσουν σε κάποιο ή κάποια ντιλ.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά για τις διερευνητικές αυτές επαφές τις μεγάλες κρατικές εταιρείες της χώρας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι China National Petroleum Corp., China Petrochemical Corp., Aluminium Corp. of China και China Minmetals Corp. Οι εταιρείες αυτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες σε ρωσικές εταιρείες ή άλλα στοιχεία ενεργητικού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Για να δικαιολογηθεί μια τέτοια κίνηση της Κίνας εν μέσω μαζικών παγκόσμιων κυρώσεων προς τη Ρωσία, το Πεκίνο παρουσιάζει το ενδιαφέρον αυτό ως προσπάθεια να ενισχύσει την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια της Κίνας και όχι ως κίνηση για να στηρίξει τη Μόσχα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι δύο χώρες έχουν ήδη πρόσφατα – πριν από τον πόλεμο – ενισχύσει τους δεσμούς τους, με τους προέδρους Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν να υπογράφουν τον Φεβρουάριο σειρά συμφωνιών για την αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα φυσικού αερίου, πετρελαίου και σιταριού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments