Οικονομία

Πρωτογενές έλλειμμα: Μειώθηκε στο 5% το 2021

Πρωτογενές έλλειμμα: Μειώθηκε στο 5% το 2021
Πρωτογενές έλλειμμα: Σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα έναντι του στόχου διαμορφώθηκε τελικά το πρωτογενές έλλειμμα το 2021

Σημαντική μείωση παρουσίασε το πρωτογενές έλλειμμα στην Ελλάδα στο 5%, από 7% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα έναντι του στόχου διαμορφώθηκε τελικά το πρωτογενές έλλειμμα το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ εντυπωσιακή ήταν η μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.

Διέψευσε τις προβλέψεις με την μείωση του ελλείματος

Το έλλειμμα διαμορφώθηκε για το 2021 στο 5%, έναντι στόχου 7%, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για γενναίες παρεμβάσεις – ασπίδα απέναντι στην ακρίβεια. Βέβαια δεν δημιουργείται απευθείας δημοσιονομικός χώρος και αυτό διότι η χώρα παράγει ελλείμματα και όχι πλεονάσματα. Ωστόσο διευκολύνονται οι κινήσεις, αφού υπάρχει ένας «αέρας» δύο ποσοστιαίων μονάδων μέσα στον οποίο μπορεί να κινηθεί η χώρα εντός του 2022. Σε απόλυτους αριθμούς το ποσό που «απελευθερώνεται» είναι της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον σχεδιασμό, στις 30 Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στην Κομισιόν τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για έλλειμμα, ανάπτυξη και πληθωρισμό το 2022 στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να περιοριστεί στο 3% εφέτος έναντι στόχου 4,5% και ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 5,5% όταν ο προϋπολογισμός έχει ψηφιστεί με παραδοχή για μέσο εναρμονισμένο δείκτη 0,8%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments