Οικονομία

Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές: Βγαίνει άμεσα με επανέκδοση 7ετούς ομολόγου

Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές: Βγαίνει άμεσα με επανέκδοση 7ετούς ομολόγου
Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές: Συνδιαχειριστές της έκδοσης θα είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Golamdn Sachs και JP Morgan

Εντολή σε έξι επενδυτικές τράπεζες για επανακυκλοφορία 7ετούς ομολόγου έδωσε η Ελλάδα. Συνδιαχειριστές της έκδοσης θα είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Golamdn Sachs και JP Morgan. Όπως αναφέρει το mandate, πρόκειται να επανεκδοθεί ο τίτλος που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020 με ωρίμανση στις 22 Απριλίου 2027 και κουπόνι 2%. Η νέα έξοδος στις αγορές έρχεται αμέσως μετά την αναβάθμιση από την S&P του αξιόχρεου της χώρας σε ΒΒ+.

ΕΚΤ: Θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει να επιτρέπει στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης να δέχονται ως αποδεκτά ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αφορά αυτά που δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστωτικής ποιότητας του Ευρωσυστήματος, αλλά πληρούν όλα τα άλλα ισχύοντα κριτήρια καταλληλότητας, για τουλάχιστον όσο συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε η σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων της πανδημίας που ισχύει από τον Απρίλιο του 2020, σε τρεις φάσεις, μεταξύ Ιουλίου 2022 και Μαρτίου 2024.

Ποια τα βήματα

  • Πρώτο βήμα: Από τις 8 Ιουλίου 2022, μειώνεται στο μισό η προσωρινή μείωση στην αποτίμηση των τίτλων που δέχεται ως εχέγγυα, από το τρέχον 20% στο 10%. Δεύτερον, δεν θα διατηρηθεί η επιλεξιμότητα τίτλων που εκπληρούσαν τις προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης στις 7 Απριλίου 2020 αλλά οι αξιολογήσεις τους επιδεινώθηκαν κάτω από το μίνιμουμ αποδεκτό επίπεδο στη συνέχεια. Τρίτον, θα επανατεθεί το όριο έκδοσης ανασφάλιστου χρέους από τραπεζικό όμιλο από το 10% στο 2,5, όπως ήταν πριν τον Απρίλιο του 2020.
  • Δεύτερο βήμα: Τον Ιούνιο του 2023, η ΕΚΤ θα εφαρμόσει ένα νέο «κούρεμα» στα εχέγγυα, με βάση το επίπεδο ανοχής που υπήρχε προ του πανδημικού κινδύνου, καταργώντας σταδιακά τη γενική μείωση κατά 10% που ισχύει για τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων.
  • Τρίτο βήμα: Τον Μάρτιο του 2024, η ΕΚΤ θα απομακρύνει όλα τα μέτρα χαλάρωσης λόγω της πανδημίας που είχαν τεθεί όσον αφορά στους τίτλους που κατατίθενται ως εχέγγυα για χρηματοδότηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments