Διεθνή

Κίνα ή ΗΠΑ η κορυφαία παγκόσμια οικονομική δύναμη;

Κίνα ή ΗΠΑ η κορυφαία παγκόσμια οικονομική δύναμη;

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η έννοια της «μεγάλης δύναμης» αναφέρεται σε τομείς όπως η ικανότητα συμβολής στην παγκόσμια τάξη ή η στρατιωτική ανάπτυξη. 

Ο συνεχιζόμενος ρωσουκρανικός πόλεμος άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για το ποια χώρα βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Η έννοια της «μεγάλης δύναμης» αναφέρεται σε τομείς όπως η ικανότητα συμβολής στην παγκόσμια τάξη ή η στρατιωτική ανάπτυξη. Σε οικονομικά θέματα, όμως, η έννοια της «οικονομικής ισχύος» μετριέται συχνά  με το Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν  (ΑΕΠ).

Έτσι, σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη, η Ινδία ήταν μπροστά από την Κίνα μέχρι το 1500. Στη συνέχεια, η Κίνα κατέλαβε την πρώτη θέση μέχρι τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, η Βρετανική Αυτοκρατορία κατέλαβε την πρώτη θέση πριν ξεπεραστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για περίπου έναν αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται ως η κορυφαία οικονομική δύναμη στον κόσμο.

Στη δεκαετία του 1980, η Ιαπωνία έπιανε τη διαφορά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ΑΕΠ της αυξανόταν κατά 5% ετησίως ενώ των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 1%. Με αυτόν τον ρυθμό, η Ιαπωνία θα μπορούσε να πάρει τη θέση της πρώτης οικονομικής δύναμης στον κόσμο. Τελικά, όμως, αυτό δεν συνέβη ποτέ με τη στασιμότητα που έδειξε τελικά η αναπτυξιακή δυναμική της ιαπωνικής οικονομίας.

Πιο πρόσφατα, η οικονομική απογείωση της Κίνας επέτρεψε σε αυτή τη χώρα να ξεπεράσει γρήγορα όλες τις άλλες και να φθάσει στη δεύτερη θέση. Σήμερα, σύμφωνα με τους δείκτες, η Κίνα και οι ΗΠΑ διεκδικούν την ηγετική θέση. Αλλά έχει πράγματι κλονιστεί η ιεραρχία σήμερα;

Η τάση εξακολουθεί να δείχνει ότι οι καμπύλες των δύο ΑΕΠ θα μπορούσαν να διασταυρωθούν μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια.

Μάλιστα, αν χρησιμοποιήσουμε σταθερό ΑΕΠ στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, η Κίνα έχει ήδη ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με 23.000 δισεκατομμύρια έναντι 20.000 δισεκατομμυρίων.

Η Αμερική  εξακολουθεί λοιπόν να αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, αλλά αισθάνεται τη ζεστή ανάσα της ανερχόμενης κινεζικής οικονομίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments