Διεθνή

ΟΗΕ: “Υγρός τάφος” η Μεσόγειος – Πάνω από 3.000 μετανάστες χάθηκαν προς την Ευρώπη

ΟΗΕ: “Υγρός τάφος” η Μεσόγειος – Πάνω από 3.000 μετανάστες χάθηκαν προς την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Express/ Daily Sabah

Τραγικά είναι τα στοιχεία και για τους πρώτους μήνες του 2022, καθώς ήδη 478 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν χαθεί στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη

Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες πέθαναν στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη το 2021, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο αριθμός των θανάτων (3.077) είναι διπλάσιος από ό,τι το 2020, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Ο ΟΗΕ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν «εναλλακτικές λύσεις» στις επικίνδυνες θαλάσσιες οδούς που χρησιμοποιούν απεγνωσμένα οι αιτούντες άσυλο για να φτάσουν στην ευρωπαϊκή γη.

«Από αυτό το σύνολο, 1.924 άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί ή αγνοούμενοι στις διαδρομές της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Shabia Mantoo.

«Άλλοι 1.153 πέθαναν ή χάθηκαν στη θαλάσσια διαδρομή από τη βορειοδυτική Αφρική προς τα Κανάρια Νησιά», πρόσθεσε.

Μέχρι το τέλος του 2020, η υπηρεσία του ΟΗΕ είχε καταγράψει 1.544 θανάτους μεταναστών και για τις δύο θαλάσσιες οδούς.

Τραγικά τα στοιχεία και τους πρώτους μήνες του 2022

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι τουλάχιστον 478 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους ή έχουν χαθεί στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη το 2022.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η πανδημία COVID-19 και το επακόλουθο κλείσιμο των συνόρων είχαν αντίκτυπο στις μεταναστευτικές ροές, με πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες να στρέφονται σε λαθρέμπορους για να προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι έφτασαν δια θαλάσσης στην Ιταλία πέρυσι, καθώς και πάνω από 23.000 άνθρωποι στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας. Υπήρξε επίσης αύξηση 61% στις θαλάσσιες αναχωρήσεις από την Τυνησία πέρυσι σε σύγκριση με το 2020 και 150% από τη Λιβύη.

Οι περισσότερες θαλάσσιες διελεύσεις γίνονται με πολυσύχναστες φουσκωτές βάρκες σε κακή κατάσταση που μπορεί να ξεφουσκώσουν ή να ανατραπούν, είπε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Το θαλάσσιο ταξίδι από τα παράκτια κράτη της Δυτικής Αφρικής όπως η Σενεγάλη και η Μαυριτανία προς τα Κανάρια Νησιά είναι μακρύ και επικίνδυνο και μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες», είπε ο Mantoo σε τακτική ενημέρωση Τύπου στη Γενεύη.

«Πολλά σκάφη έχουν ξεφύγει από την πορεία τους ή εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνη σε αυτά τα νερά», πρόσθεσε.

Η κεντρική Μεσόγειος η πιο επικίνδυνη

Η κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδός στον κόσμο, με περισσότερους από 17.000 θανάτους και εξαφανίσεις που έχουν καταγραφεί από το 2014 από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η Ύπατη Αρμοστεία λέει ότι οι χερσαίες διαδρομές μπορεί επίσης να είναι πολύ επικίνδυνες για τους μετανάστες και εκτιμά ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει διασχίζοντας την έρημο Σαχάρα ή όταν κρατούνται αιχμάλωτοι και κακοποιούνται από διακινητές ή λαθρέμπορους.

Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση για περισσότερα από 155 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην προστασία των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments