Διεθνή

Ερυθρός Σταυρός: Σε εξέλιξη η εκκένωση Azovstal και Μαριούπολης – Απομακρύνονται οι άμαχοι

Ερυθρός Σταυρός: Σε εξέλιξη η εκκένωση Azovstal και Μαριούπολης – Απομακρύνονται οι άμαχοι

Πηγή Φωτογραφίας: MilitaryLand.net/reuters-twitter

Την εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα από αμάχους επιβεβαίωσε και ο Ουκρανός πρόεδρος

Αναβάλλεται για τις 8 το πρωί της Δευτέρας το σχέδιο εκκένωσης από αμάχους της Μαριούπολης, εκτός από τη χαλυβουργία Azovstal, όπου συνεχίζει να εξελίσσεται, όπως ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο.

Νωρίτερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε την επιχείρηση απομάκρυνσης.

«Η ΔΕΕΣ επιβεβαιώνει ότι μια επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συντονισμό με τον ΟΗΕ και τα μέρη της σύγκρουσης. Η αυτοκινητοπομπή για την απομάκρυνση αμάχων ξεκίνησε στις 29 Απριλίου, διένυσε περίπου 230 χιλιόμετρα και έφτασε στο εργοστάσιο στη Μαριούπολη το πρωί του Σαββάτου, τοπική ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Μόσχα ανέφερε ότι 80 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη χαλυβουργία στη Μαριούπολη. “Ογδόντα πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά διασώθηκαν”, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι “αυτοί που ήθελαν να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του Κιέβου παραδόθηκαν σε εκπροσώπους του ΟΗΕ”.

Μια πρώτη ομάδα 100 Ουκρανών αμάχων που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στην Μαριούπολη θα φτάσει στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η 1η ομάδα περίπου 100 ατόμων κατευθύνεται ήδη προς την ελεγχόμενη περιοχή», πρόσθεσε.

Το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal ,έχει υποστεί σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό τις τελευταίες εβδομάδες. Εκατοντάδες άνθρωποι, εκ των οποίων δεκάδες τραυματίες, πιστεύεται ότι βρίσκονται μέσα στο συγκρότημα χαλυβουργίας.

Νωρίτερα την Κυριακή, τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι 46 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή του εργοστασίου, επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι αναφορές τους ακολούθησαν σχόλια από έναν Ουκρανό διοικητή εντός του εργοστασίου, ο οποίος είπε ότι  ορισμένοι άμαχοι απομακρύνθηκαν  από τα χαλυβουργεία μετά την καθιέρωση της εκεχειρίας. MilitaryLand.net

Νωρίτερα την Κυριακή το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, πριν ανακοινώσει την αναβολή είχε καλέσει τον κόσμο να συγκεντρωθεί , κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο προκειμένου να εκκενωθεί η νότια περιοχή της Ζαπορίζια.

Υπάρχουν περίπου 100.000 άνθρωποι ακόμα στη Μαριούπολη, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από βδομάδες βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ελπιζόταν ότι αυτοί οι πολίτες, όλοι γυναίκες και παιδιά, θα πήγαιναν στον «συμφωνημένο προορισμό» της Ζαπορίζια, είπε ο λοχαγός Svyatoslav Palamar.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments