Διεθνή

Φάντασμα του Κιέβου: Πώς γεννήθηκε ο θρυλικός πιλότος της Ουκρανίας

Φάντασμα του Κιέβου: Πώς γεννήθηκε ο θρυλικός πιλότος της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: independent

Ο ήρωας που λέγεται ότι κατέρριψε έως και 40 εχθρικά αεροπλάνα - ένα απίστευτο κατόρθωμα αφού η Ρωσία φέρεται να ελέγχει τους ουρανούς

Οι πιλότοι μαχητικών της Ουκρανίας είναι πολύ περισσότεροι από τους Ρώσους και έχουν γίνει θρυλικοί – χάρη εν μέρει στην ιστορία ενός υποτιθέμενου ιπτάμενου άσου που ονομάζεται «Φάντασμα του Κιέβου».

Αυτός ο ήρωας λέγεται ότι κατέρριψε έως και 40 εχθρικά αεροπλάνα – ένα απίστευτο κατόρθωμα αφού η Ρωσία φέρεται να ελέγχει τους ουρανούς.

Αλλά τώρα η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας προειδοποίησε στο Facebook ότι «το Φάντασμα του Κιέβου είναι ένας υπερήρωας-θρύλος του οποίου ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από Ουκρανούς!».

«Ζητάμε από την ουκρανική κοινότητα να μην παραμελήσει τους βασικούς κανόνες πληροφοριών», ανέφερε το μήνυμα, καλώντας τους ανθρώπους να «ελέγξουν τις πηγές πληροφοριών, πριν τις διαδώσουν».

Προηγούμενες αναφορές είχαν κατονομάσει τον ταγματάρχη Στέπαν Ταραμπάλκα, 29 ετών. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι σκοτώθηκε σε μάχη στις 13 Μαρτίου και τιμήθηκε με το μετάλλιο Ήρωας της Ουκρανίας μετά θάνατον.

Τώρα, η αεροπορία τονίζει ότι «ο Ταραμπάλκα δεν είναι το «Φάντασμα του Κιέβου» και δεν χτύπησε 40 αεροπλάνα».

Περιγράφει το «Φάντασμα του Κιέβου» ως «μια συλλογική εικόνα των πιλότων της 40ης ταξιαρχίας τακτικής αεροπορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπερασπίζονται τον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα», και όχι ως ιστορικό μάχης ενός ανθρώπου.

Για εβδομάδες, οι Ουκρανοί δεν είχαν όνομα για το «Φάντασμα του Κιέβου» – αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ιστορία να γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικό σήμα μάρκετινγκ από έναν Ουκρανό κατασκευαστή αεροσκαφών , ενώ η Ουκρανή Iryna Kostyrenko έδειξε ένα στρατιωτικό σήμα εμπνευσμένο από τον μύθο.

Και το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε στο Twitter ένα βίντεο που γιορτάζει τον ηρωισμό του Ταραμπάλκα.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είπαν στο BBC ότι αμφέβαλλαν ότι ένας πιλότος θα μπορούσε να είχε καταρρίψει έως και 40 ρωσικά αεροπλάνα.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός ιστορικός Mikhail Zhirohov περιέγραψε την ιστορία του Φαντάσματος του Κιέβου ως «προπαγάνδα για την ενίσχυση του ηθικού». Μιλώντας στο BBC είπε ότι στις αρχές του πολέμου οι Ρώσοι κυριαρχούσαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, έτσι ένας Ουκρανός πιλότος «μπορούσε να καταρρίψει μόνο δύο ή τρεις».

“Είναι απαραίτητο να έχουμε αυτή την προπαγάνδα, γιατί οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι μικρότερες και πολλοί πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να είμαστε ίσοι με αυτούς [τους Ρώσους]. Το χρειαζόμαστε σε καιρό πολέμου”, είπε.

Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί πιλότοι εξακολουθούν να αρνούνται στη Ρωσία την πλήρη κυριαρχία των ουρανών, πετώντας κατώτερα, παλαιότερα ρωσικής σχεδίασης MiG-29, ενέπνευσε αυτόν τον σύγχρονο θρύλο.

Με όλη της τη στρατιωτική ισχύ, η Ρωσία είχε περισσότερους από δύο μήνες για να χτυπήσει την αεράμυνα της Ουκρανίας – και απέτυχε. Οι ουκρανικές αρχές τροφοδότησαν τον θρύλο του Φαντάσματος του Κιέβου λίγες μέρες μετά τον πόλεμο.

Ένας Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στο BBC ότι η ιστορία του Ghost of Kyiv “βοήθησε να ανυψωθεί το ηθικό σε μια εποχή που οι άνθρωποι χρειάζονται απλές ιστορίες”.

Το ηθικό της Ουκρανίας έχει επίσης τονωθεί από την ιστορία της Moskva .

Ο Justin Crump της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας Sybilline λέει ότι ο θρύλος του Φαντάσματος του Κιέβου είναι σημαντικός επειδή στην εποχή μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “οι άνθρωποι χρειάζονται μύθους, ήρωες και θρύλους, για να προσφέρουν συνοχή και νόημα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments