Ελλάδα

Έρευνα ΔιαΝΕΟσις: Πώς «βλέπουν» οι Έλληνες Πούτιν, Μπάιντεν και Ζελένσκι

Έρευνα ΔιαΝΕΟσις: Πώς «βλέπουν» οι Έλληνες Πούτιν, Μπάιντεν και Ζελένσκι

Πηγή Φωτογραφίας: New York Post/atalayar/twitter-white house/TheHill

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει τον τρίτο μήνα και η ελληνική κοινή γνώμη δείχνει να μεταβάλλεται όσον αφορά στους τρεις εμπλεκόμενους ηγέτες. Της Ρωσίας της Ουκρανίας και των ΗΠΑ

Νέες τάσεις και μεταστροφή απόψεων διαπιστώνεται όσο ο πόλεμος διανύει τον τρίτο μήνα για τους τρεις βασικούς ηγέτες που εμπλέκονται σε αυτόν.

Σύμφωνα με έρευνα της  ΔιαΝΕΟσις, η πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα κρίνει αρνητικά, έστω με διαβαθμίσεις, τους Βλαντίμιρ Πούτιν, Τζο Μπάιντεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αυτός για τον οποίο έχουν τη χειρότερη γνώμη οι πολίτες είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Το 69,1% των πολιτών εκφράζεται αρνητικά προς το πρόσωπό του έναντι του 18,8% που διατυπώνει θετική άποψη.

Το 48,8% εκφράζει αρνητική άποψη για τον Τζο Μπάιντεν και το 28% θετική. Για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 45,7% των πολιτών στην Ελλάδα εκφράζεται αρνητικά και το 34,3% θετικά.

“Αμαύρωσε” τη φήμη Πούτιν η εισβολή

Με βάση την έρευνα της ΔιαΝΕΟσις η εικόνα του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αμαυρωθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες που είχαν θετική άποψη για αυτόν, έχουν αλλάξει γνώμη.

Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2019 οι πολίτες 65 ετών και άνω εξέφραζαν θετική άποψη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε ποσοστό 51,7%. Ωστόσο, σήμερα, την ίδια άποψη διατηρεί μόνο το 12% της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας. Την ίδια στιγμή, στους πολίτες 55 έως 64 ετών η δημοτικότητα του Πούτιν κατρακύλησε σε 18% σήμερα από 45% τον Δεκέμβριο του 2019.

Θετικές γνώμες για Μπάιντεν στους άνω των 65

Ούτε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν καταφέρνει να πείσει τους πολίτες στην Ελλάδα για τις προθέσεις του. Ο 79χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να έχει θετική απήχηση στην Ελλάδα μόνο στους πολίτες άνω των 65 ετών.

Αναλυτικότερα, το 44,6% των πολιτών της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας εκφράζει θετική γνώμη για τον Μπάιντεν έναντι του 34,1% που έχει αντίθετη άποψη. Η πιο δυσμενής εικόνα για τον Αμερικανό πρόεδρο καταγράφεται στους πολίτες 40 έως 54 ετών με το 58,1% να εκφράζεται αρνητικά και μόλις το 21,7% θετικά.

Εξαιρετικά χαμηλή είναι η διείσδυση του Τζο Μπάιντεν και στους νέους 17 έως 24 ετών στην Ελλάδα όπου μόνο το 19,3% διατυπώνει θετική γνώμη έναντι του 49% που εκφράζει αντίθετη άποψη.

Η ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση “κρίνει” τον Ζελένσκι

Αρνητικότερη γνώμη για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, τείνουν να εκφράζουν όσοι αυτοτοποθετούνται στην κεντροαριστερά (56%) και την αριστερά (52%).

Στον αντίποδα, αρκετά πιο θετική γνώμη διατυπώνουν όσοι δηλώνουν κεντρώοι (44,1%), κεντροδεξιοί (49,3%) και δεξιοί με (50,1%). Αρνητική γνώμη για τον Ζελένσκι καταγράφεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (53,2%), του ΚΚΕ (66,4%) και της Ελληνικής Λύσης (71,2%).

Όμως, αρκετά πιο ευνοϊκή είναι η απήχησή του Ουκρανού προέδρου στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (50,4%), του ΚΙΝΑΛ (49,1%) και του ΜέΡΑ 25 (39,8%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments