Διεθνή

Φυσικό αέριο – Γερμανία: Σε λειτουργία έως τα τέλη του έτους δύο πλωτοί τερματικοί σταθμοί LNG

Φυσικό αέριο – Γερμανία: Σε λειτουργία έως τα τέλη του έτους δύο πλωτοί τερματικοί σταθμοί LNG

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό

Νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προβλέπει ταχείες διαδικασίες έγκρισης για τη δημιουργία πλωτών και χερσαίων τερματικών σταθμών LNG στη βόρεια Γερμανία, ετοιμάζει το Βερολίνο.

Έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα τεθούν σε λειτουργία οι δύο από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που ετοιμάζει η Γερμανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, σημείωσε ο υπουργός και ανέφερε ότι οι δύο πρώτοι σταθμοί θα είναι στο Μπρουνσμπούτελ στο Σλέσβιγκ Χολστάιν και στο Βίλχελμσχάφεν της Κάτω Σαξονίας. Οι άλλοι δύο σταθμοί θα είναι έτοιμοι τον Μάιο του 2023, πρόσθεσε.

Κατά κανόνα, διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ, η κατασκευή των υποδομών διαρκεί πέντε χρόνια, αλλά τώρα θα ολοκληρωθεί εντός λίγων μηνών, «με ταχύτητα φωτός». Εδώ κάνουμε κάτι που η Γερμανία δεν έχει βιώσει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Την περασμένη εβδομάδα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθεσία η οποία θα προβλέπει ταχείες διαδικασίες έγκρισης για τη δημιουργία πλωτών και χερσαίων τερματικών σταθμών LNG στη βόρεια Γερμανία. Στόχος του νόμου είναι όλες οι διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησης και η ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και παραχωρήσεων να γίνονται πολύ πιο γρήγορα από όσο είναι δυνατόν με την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή ένταξη του LNG στη γερμανική αγορά, αναφέρεται σε κυβερνητικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται το dpa.

Οι αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να αναστείλουν προσωρινά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κάποιες απαιτήσεις, όπως τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επισημαίνεται στο έγγραφο.

Οι αποφάσεις της Ευρώπης και οι επόμενες κινήσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να απαντήσει στη ρωσική απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια για την αγορά φυσικού αερίου, καθώς τόσο το Συμβούλιο της ΕΕ (των αρμοδίων 27 υπουργών Ενέργειας) όσο και η Κομισιόν, αρνούνται να υποκύψουν προς το παρόν στον εκβιασμό τους καθεστώτος Πούτιν.

Σε συνάντησή τους στις 2 Μαΐου στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας επιβεβαίωσαν ότι το ρωσικό αέριο θα πληρωθεί σε ευρώ και προσπαθούν να επιδείξουν την ενότητά τους, ενώ προετοιμάζεται το 6ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, προς το παρόν δεν υπάρχουν σημεία συμφόρησης για τις δύο χώρες που επηρεάζονται από τη διακοπή παράδοσης φυσικού αερίου που αποφάσισε η Ρωσία, δηλαδή για τη Βουλγαρία και την Πολωνία, ενώ δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Οι 27 υπουργοί συνομίλησαν και για το ενδεχόμενο της σταδιακής παύσης της αγοράς ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, ωστόσο δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση προς παρόν.

Μια συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, ώστε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να ξεκαθαρίσει τις προτάσεις του προς το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον οι προτάσεις κρατών – μελών της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Γαλλία., οι οποίες εισάγουν ορυκτά καύσιμα από την Ρωσία και κυρίως αέριο, αργό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου και άνθρακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments