Διεθνή

FED: Αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα

FED: Αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα

Πηγή Φωτογραφίας: DW

Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50%, τόσο σήμερα, όσο και στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις, ενώ και η Deutsche Bank αναμένει αντίστοιχα σήμερα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αναμένεται να προχωρήσει σήμερα Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας παράλληλα την έναρξη των μειώσεων στον ισολογισμό της, ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων,σε μία προσπάθεια συγκράτησης του υψηλού πληθωρισμού.

Τον Μάρτιο, η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού για πρώτη φορά από το 2018, κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας.

Χωρίς νέες προβλέψεις για την οικονομία ή την πολιτική της Fed μέχρι τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο, οι περισσότερες ενδείξεις για το πόσο μακριά και πόσο γρήγορα είναι έτοιμη να φτάσει θα προκύψουν από τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, αργότερα σήμερα.

Τις εβδομάδες μετά την πρώτη απόφαση, ο πληθωρισμός έχει αποκτήσει νέες αυξητικές τάσεις, καθώς ο πόλεμος ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων και τα αυστηρά lockdown της Κίνας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19 διέκοψαν περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ υποδηλώνουν επίσης αυξανόμενη στενότητα στην αγορά εργασίας, με το κόστος απασχόλησης να αυξάνεται, καθώς οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να κρατήσουν εργαζομένους. Ένας αριθμός ρεκόρ ανοίγματος θέσεων εργασίας μπορεί επίσης να μεταφραστεί σε υψηλότερους μισθούς που θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν στον πληθωρισμό. 

Όλα αυτά αυξάνουν την πίεση στη Fed να ενεργήσει πιο αποφασιστικά για να χαλιναγωγήσει τα πράγματα.

Σύμφωνα με την Citigroup, η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50%, τόσο σήμερα, όσο και στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις, τα οποία θα κορυφωθούν στο 3,75% το 2023, ενώ και η Deutsche Bank αναμένει αντίστοιχα σήμερα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%, όπως και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ολοκληρώνοντας τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων στο 3,6% στα μέσα του 2023 (από 2,625% στο τέλος του 2022).

Η ΕΚΤ, εκτιμά επίσης η Deutsche Bank, θα αρχίσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τα επιτόκια καταθέσεων από το -0,50% σήμερα να διαμορφώνονται στο μηδέν στο τέλος του 2022, για να κορυφωθούν στο 2%-2,25% στο τέλος του 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments