Διεθνή

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι έριξαν θερμοβαρικές βόμβες στο Αζοφστάλ – Καμία επικοινωνία με τους εγκλωβισμένους

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι έριξαν θερμοβαρικές βόμβες στο Αζοφστάλ – Καμία επικοινωνία με τους εγκλωβισμένους

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Mail

Ρώσοι αυτονομιστές δημοσίευσαν βίντεο από την έκρηξη - Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε πως έχει χαθεί η επικοινωνία με τους Ουκρανούς που βρίσκονται οχυρωμένοι στο Άζοφσταλ, ενώ η Μόσχα διαψεύδει ότι επιτίθεται στο κτίριο

Η επικοινωνία με τους τελευταίους Ουκρανούς μαχητές που κατέφυγαν στο εργοστάσιο του Άζοφσταλ, έχει χαθεί υπερασπιστές της Μαριούπολης στο εργοστάσιο του Άζοφσταλ χάθηκε, την ώρα που βίντεο δείχνουν κάτι που φαίνεται σαν έκρηξη θερμοβαρικής βόμβας να πλήττει το αχανές κτίριο.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι σφοδρές μάχες διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, λίγο αφότου η Μόσχα δήλωσε πως δεν έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον του κτιρίου, όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές, αλλά και άμαχοι.

«Δυστυχώς, υπάρχουν σφοδρές μάχες στο Azovstal σήμερα», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση. «Χάσαμε την επαφή με τα αγόρια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί, αν είναι σε ασφάλεια ή όχι», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «το βαρύ πυροβολικό, τα άρματα μάχης, η αεροπορία» συμμετέχουν σε αυτή τη ρωσική επίθεση, όπως και πλοία που προσέγγισαν τις ακτές, καθώς η περιοχή του Αζοφστάλ βρίσκεται κατά μήκος της Αζοφικής θάλασσας.

Την ίδια ώρα, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές δημοσίευσαν βίντεο και φωτογραφίες από αυτό που φαίνεται να είναι έκρηξη θερμοβαρικής βόμβας στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ.

«Εκατοντάδες άμαχοι στα υπόγεια του Αζοφστάλ»

«Τα αγόρια μας είναι γενναία και υπερασπίζονται το οχυρό, όμως είναι πραγματικά δύσκολο», είπε στην ουκρανική τηλεόραση, εκτιμώντας πως «έχοντας συγκρατήσει τον εχθρό» επί εβδομάδες, οι τελευταίοι μαχητές που έχουν οχυρωθεί στα υπόγεια του τεράστιου συγκροτήματος της μεταλλουργίας Αζοφστάλ «επέτρεψαν να κερδηθεί χρόνος».

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε για μία ακόμη φορά πως υπάρχουν «άμαχοι, εκατοντάδες εκεί κάτω», αλλά και «παιδιά που περιμένουν να διασωθούν». «Υπάρχουν εκεί περισσότερα από 30 παιδιά», είπε.

«Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντίμιρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση. Δεν υπάρχει επίθεση» αυτή τη στιγμή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» Ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής».

Αν «πέσει» το Αζοφστάλ, τότε ολόκληρη η πόλη της Μαριούπολης θα βρίσκεται υπό την κυριαρχία των Ρώσων εισβολέων. Θα πρόκειται, δε, για τη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη που έχουν καταλάβει από την αρχή του πολέμου.

Θα παρείχε επίσης στο Κρεμλίνο μια τεράστια ώθηση προπαγάνδας ενόψει της ετήσιας παρέλασης της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα στις 9 Μαΐου, σηματοδοτώντας την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας.

Το Κίεβο δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια παρέλαση μέσα στη Μαριούπολη. 

Το Κίεβο είπε ότι ένας αξιωματούχος της προεδρικής διοίκησης της Ρωσίας έφτασε στην πόλη για να επιβλέψει τα σχέδια για την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης.

«Η Μαριούπολη θα γίνει κέντρο «εορτασμού»», ανέφερε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης καθαρίζονται επειγόντως από συντρίμμια, πτώματα και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί.

«Μια εκστρατεία προπαγάνδας μεγάλης κλίμακας βρίσκεται σε εξέλιξη. Στους Ρώσους θα προβληθούν ιστορίες για τη «χαρά» των ντόπιων που συναντούν τους κατακτητές», ανέφερε χαρακτηριστικά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments