Ελλάδα

Αμόλυβδη: Πάνω από 2,10 το λίτρο – Τόσο κοστίζει στους νομούς της Ελλάδος [ΠΙίνακας]

Αμόλυβδη: Πάνω από 2,10 το λίτρο – Τόσο κοστίζει στους νομούς της Ελλάδος [ΠΙίνακας]

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Αμόλυβδη: Τα πράγματα μόνο ευοίωνα δεν είναι, καθώς οι υψηλές τιμές όχι μόνο δε θα κατέβουν, αλλά αναμένεται να δημιουργηθεί πλαφόν πάνω από τα 2,10 ευρώ το λίτρο

Τις ανακοινώσεις του ρεύματος για το πλαφόν περιμένουν καρτερικά οι άνθρωποι της αγοράς, μιας και σειρά αναμένεται να πάρουν αποφάσεις για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Όμως τα πράγματα μόνο ευοίωνα δεν είναι, καθώς οι υψηλές τιμές όχι μόνο δε θα κατέβουν, αλλά αναμένεται να δημιουργηθεί πλαφόν πάνω από τα 2,10 ευρώ το λίτρο, ενώ τα… μαντάτα από τη διεθνή τιμή του πετρελαίου είναι δυσάρεστα.

“Μαύρη μέρα” για το πετρέλαιο

Η χθεσινή ημέρα ήταν μια “προοικονομία” του μέλλοντος.  Μετά τις ανακοινώσεις για την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων και στο ρωσικό πετρέλαιο, η τιμή του «μαύρου» χρυσού «πέταξε» πάνω από τα 110 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 4,9% μέσα σε λίγες ώρες και σύμφωνα με τα μακροοικονομικά μοντέλα της Trading Economics η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να φτάσει στα 113 δολάρια στο τέλος του τριμήνου, ενώ σε ορίζοντα 12 μηνών οι αναλυτές «βλέπουν» την τιμή του να πιάνει τα 124- 125 δολάρια.

Ένα από τα πιο καίρια ζητήματα είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που αυτή τη χρονική στιγμή δεν τίθεται κάποια μείωση, λόγω του πολύ υψηλού κόστους, ωστόσο αν ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά «εργαλεία» με κοινοτικούς πόρους, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, τότε θα απελευθερωθούν εθνικοί πόροι, οι οποίοι θα αποφασιστεί τότε πώς θα αξιοποιηθούν ως «αμορτισέρ» για το κόστος των καυσίμων.

Τόσο είναι οι τιμές ανά την επικράτεια

Στο μεγαλύτερος μέρος της Ελλάδος οι τιμές της αμόλυβδης είναι πάνω από 2,10 ευρώ το λίτρο, ενώ στα Δωδεκάνησα και Ευρυτανία το κόστος φτάνει ακόμα και πάνω από τα 2,20 όπου αυτό μεταφράζεται σε μεγάλες αυξήσεις σε αρκετά αγαθά.

Όμως για να δούμε πόσο πάνε οι τιμές σε στους νομούς της Ελλάδος

«Πονοκέφαλος» και για το πετρέλαιο κίνησης

Φυσικά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη βενζίνη. Παρά την οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, η τιμή του διαμορφώνεται περίπου 25 λεπτά υψηλότερα από τα επίπεδα της 24ης Φεβρουαρίου, στα 1,872 ευρώ. Ειδικά όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης οι διακυμάνσεις του προκαλούν διπλό πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, καθώς επηρεάζει το κόστος των μεταφορών και συμβάλλει στην ανατροφοδότηση του κύκλου των ανατιμήσεων στην αγορά. Η παράταση της οριζόντιας επιδότησης ως το τέλος Ιουνίου είναι μονόδρομος κι από εκεί και πέρα η απόφαση θα είναι συνολική για το «αγκάθι» των καυσίμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments