Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εκκένωση του Αζοφστάλ – Σώθηκαν πάνω από 300 άμαχοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εκκένωση του Αζοφστάλ – Σώθηκαν πάνω από 300 άμαχοι

Πηγή Φωτογραφίας: cnn/bbc/daily mail

Την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της επιχείρησης εκκένωσης του Αζοφστάλ επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι - Η διαφυγή τραυματιών και ιατρικού προσωπικού η επόμενη φάση εκκένωσης

Την απομάκρυνση εκατοντάδων αμάχων από το αχανές εργοστάσιο του Αζοφστάλ ανακοίνωσε η Ουκρανία το απόγευμα του Σαββάτου, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να το επιβεβαιώνει λίγες ώρες αργότερα, ανακοινώνοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της επιχείρησης.

Όπως ανακοίνωσε, ο Ουκρανός πρόεδρος περισσότεροι από 300 άμαχοι διασώθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, το οποίο σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και πολλές εβδομάδες.

Επιβεβαίωση Ζελένσκι για τη διάσωση των αμάχων

Στο διάγγελμά του, αργά απόψε, ο Ζελένσκι είπε ότι οι αρχές τώρα επικεντρώνονται στη «δεύτερη φάση» της εκκένωσης, δηλαδή την απομάκρυνση των τραυματιών και του ιατρικού προσωπικού. Θα εργαστούν επίσης για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για όλους τους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω οικισμών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι το Κίεβο προσπαθεί να βγάλει από το Αζοφστάλ τους υπερασπιστές του, αλλά τόνισε ότι αυτό είναι «εξαιρετικά δύσκολο». 

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεσούκ δήλωσε ότι “όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι” έχουν διασώθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα, σημειώνοντας πως «αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής επιχείρησης της Μαριούπολης έχει ολοκληρωθεί».

Σε σύντομα σχόλια στο CNN από το εσωτερικό του εργοστασίου Αζοφστάλ το απόγευμα του Σαββάτου, ένας από τους Ουκρανούς υπερασπιστές στο συγκρότημα είπε ότι η εκκένωση αμάχων διεξήχθη χωρίς απρόοπτα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στον αριθμό των αμάχων που διέφυγαν.

Την ίδια ώρα το γενικό επιτελείο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκλείουν τα ουκρανικά στρατεύματα μέσα στο εργοστάσιο και χρησιμοποιούν πυρά πυροβολικού και τανκς καθώς διεξάγουν επιχειρήσεις επίθεσης.

Πυραυλικές επιθέσεις στη Οδησσό

Έξι πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό σήμερα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας Ουκρανίας, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με τη Νατάλια Χούμενιουκ, έξι πύραυλοι έπληξαν ένα εργοστάσιο επίπλων σε κατοικημένη περιοχή, ενώ άλλοι δύο έπεσαν σε έναν ήδη κατεστραμμένο διάδρομο προσγείωσης αεροπλάνων. Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες για θύματα είναι στο στάδιο της επιβεβαίωσης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών της Οδησσού Σέρχι Μπράτσουκ είπε ότι έπληξαν την περιοχή τέσσερις πύραυλοι, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments