Άποψη

Ο Μητσοτάκης σηκώνει το γάντι της προόδου

Ο Μητσοτάκης σηκώνει το γάντι της προόδου
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr ότι στο επίκεντρο των κινήσεών του βρίσκεται και η δυναμική διεκδίκηση του προοδευτικού πρόσημου απέναντι στην ριζοσπαστική αριστερά εν γένει και τον Α. Τσίπρα προσωπικά.

Στην αντεπίθεση έχει περάσει πλέον ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είδε την πρωταγωνιστική του θέση στην πολιτική σκηνή της χώρας να αναβαθμίζεται μετά και το 14ο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος. Στο επίκεντρο των κινήσεών του βρίσκεται και η δυναμική διεκδίκηση του προοδευτικού πρόσημου απέναντι στην ριζοσπαστική αριστερά εν γένει και τον Α. Τσίπρα προσωπικά.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όλο το τελευταίο διάστημα, συντηρητικές οικονομικές επιλογές, αντιδραστικές θεσμικές πρακτικές και οπισθοδρομικές μεθόδους διακυβέρνησης. Είναι περισσότερο από προφανές ότι, για τον Α. Τσίπρα, η προοδευτικότητα είναι ένα προνομιακό πεδίο διεξαγωγής του ιδεολογικού αγώνα και η κομματική έκφρασή της ενσαρκώνεται πρωταρχικά από την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Ο Κ. Μητσοτάκης σηκώνει το γάντι της προοδευτικότητας που του πετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αντεπιτίθεται, γνωρίζοντας ότι η επίκληση της προοδευτικότητας είναι εκλογικά κερδοφόρος και, ενίοτε, χρυσοφόρος υπόθεση.

Κι είναι αναμφίβολο ότι το φαινόμενο παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η καλοπροαίρετη ιστορία έχει γραφεί, υποστηρίζει ο ηγετικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ, από τους αυτοχρισμένους ανθρώπους της προόδου. Και η κακοπροαίρετη ιστορία έχει, στο σύνολό της, συνταχθεί, κατά την εν λόγω ερμηνευτική, από την κεντροδεξιά παράταξη, η οποία είναι βεβαρημένη με προαιώνια αμαρτήματα και εγκλήματα καθοσιώσεως.

Συναφής είναι και η θεματική που ανακινείται σχετικά με τη γραφή της ιστορίας. Η επίκληση της προοδευτικότητας στην πολιτική θέτει λογικά το ποιος «δικαιούται διά να ομιλεί» περί της γραφής της ιστορίας. Και στο πλαίσιο αυτό, η γραφή του ιστορικού γίγνεσθαι έχει μονομερή χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, είναι μονοδιάστατη. Η μονομέρεια αυτή θυμίζει τη λεόντειο γραφή της ιστορίας. Αναπαράγεται και στη σφαίρα της πολιτικής όσα συμβαίνουν με τις αποκαλούμενες «λεόντειες» εταιρείες, όπου οι μεν υπάρχουν για να μετέχουν μόνο στα εταιρικά κέρδη, οι δε μόνο στις οικονομικές ζημίες.

Το σχήμα αμφισβητείται ανοιχτά από τον Πρόεδρο της ΝΔ. Για τον φιλελεύθερο Πρωθυπουργό, είναι αδύνατον να γνωρίζει κάποιος τους σιδερένιους νόμους της Ιστορίας, αν υποτεθεί βέβαια ότι υπάρχουν τέτοιοι νόμοι, και πραγματικά προοδευτική πολιτική στους ταραγμένους χρόνους μας είναι αυτή που τολμά να αντιμετωπίζει κατάματα τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας στην πολιτική και τον κοινωνικοοικονομικό καθημερινό βίο των ανθρώπων. Το γάντι της προόδου το έχει σηκώσει ο Πρωθυπουργός και το πετά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αποφεύγει, προς το παρόν, να το σηκώσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments