Ελλάδα

Candida Auris: Ο φονικός ιός και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καταπολέμηση του

Candida Auris: Ο φονικός ιός και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καταπολέμηση του

Πηγή Φωτογραφίας: ekriti, AP, Eurokinissi

Candida Auris: Πολύ μεγάλο πανικό έχει φέρει ο μύκητας  Candida Auris, καθώς είναι η αιτία για τους τέσσερις θανάτους στη Πάτρα

Πολύ μεγάλο πανικό έχει φέρει ο μύκητας  Candida Auris, καθώς είναι η αιτία για τους τέσσερις θανάτους στη Πάτρα και όπως ήταν φυσικό προκαλεί τεράστια ανησυχία στις υγειονομικές αρχές.

Γι’ αυτό το λόγο και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, σε δηλώσεις που έκανε σε ραδιόφωνο της Αχαΐας, επεσήμανε ότι εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής και ο μόνος τρόπος για να εμποδιστεί η διασπορά του είναι να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής από τους πολίτες και όσο αφορά στα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις.

ΕΟΔΥ: Ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες

Ο Candida auris είναι ενδονοσοκομειακός μύκητας που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες) εξήγησε προ ημερών ο ΕΟΔΥ.

Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στον χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους.

Για την πρόληψη των λοιμώξεων, τόσο από τον Candida auris, όσο και για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων εν γένει, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας, τονίζει ο ΕΟΔΥ, που διευκρινίζει ότι η μετάδοση του παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον).

Τι είναι ο μύκητας Candida Auris

O μύκητας αυτός προέρχεται κυρίως από τα νοσοκομεία και  μεταδίδεται με την επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο και από επιμολυσμένα αντικείμενα του νοσοκομείου. Για αυτό δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων στο προσωπικό, με στόχο να περιορίζεται η μετάδοση εντός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Φαίνεται πως «εισβάλει» πιο εύκολα στον οργανισμό ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, βρίσκοντας δίοδο το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικο σύστημα. Επίσης, ο μύκητας Candida auris αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός στις τρεις κύριες κατηγορίες αντιμυκητιασιακών φαρμάκων, αφήνοντας τους γιατρούς με λίγες επιλογές για την θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους ειδικούς, η μόλυνση συμβαίνει αφότου ο ασθενής έχει κλείσει αρκετές εβδομάδες νοσηλείας. Οι πιο συχνά αναφερόμενες λοιμώξεις έχουν βρεθεί σε τραύματα, αιμοφόρα αγγεία και αυτιά. Οι γιατροί βρήκαν τον μύκητα στα ούρα των ασθενών και στις αναπνευστικές οδούς, αλλά δεν είναι σαφές αν ο μύκητας απλώς παραμένει σε αυτά τα σημεία χωρίς να προκαλεί πρόβλημα. Ο κίνδυνος αυξάνεται για τους χρονίως πάσχοντες, όσους λαμβάνουν θεραπεία με αντιμυκητιασιακά, ή έχουν κεντρικό φλεβικό καθετήρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments