Διεθνή

Ημέρα της Νίκης: Γιατί ο Πούτιν ακύρωσε στο παρά ένα τις αεροπορικές επιδείξεις

Ημέρα της Νίκης: Γιατί ο Πούτιν ακύρωσε στο παρά ένα τις αεροπορικές επιδείξεις

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail

Η ακύρωση την τελευταία στιγμή της μεγάλης αεροπορικής επίδειξης που είχε προγραμματιστεί αποδόθηκε στον καιρό - Ποιος όμως είναι ο πραγματικός λόγος

Οι προσδοκίες για τη μεγάλη παρέλαση την Ημέρα της Νίκης δεν ευοδώθηκαν και το επιβλητικό αεροσκάφος “Doomsday” δεν φάνηκε στους ουρανούς, ούτε και κάποιο άλλο αεροσκάφος, λόγω του συννεφιασμένου καιρού, όπως ισχυρίστηκε η Μόσχα ακυρώνοντας το εναέριο κομμάτι.

Η στρατιωτική παρέλαση ήταν προγραμματισμένη να περιλαμβάνει 77 αεροπλάνα στην επίδειξη στρατιωτικής ισχύος πάνω από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Μεταξύ των αεροπλάνων ήταν το «Doomsday» του Ilyushin Il-80 που επιτρέπει στον ηγέτη του Κρεμλίνου να συνεχίσει να κυβερνά τη Ρωσία κατά τη διάρκεια ενός πυρηνικού πολέμου. Οι αεροπορικές επιδείξεις ματαιώθηκαν ή περιορίστηκαν σε τουλάχιστον άλλες δέκα πόλεις.

Ωστόσο, ο ήλιος βγήκε στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της παρέλασης, και στο Νοβοσιμπίρσκ και στο Αικατερίνμπουργκ υπήρχαν εντελώς καθαροί ουρανοί.

«Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί ακυρώθηκε το εναέριο μέρος της Παρέλασης της Νίκης», ανέφερε το κανάλι Telegram του General SVR, ένα ρωσικό μέσο κατά του Πούτιν που ισχυρίζεται ότι έχει μια πηγή εκ των έσω στο Κρεμλίνο.

Όπως  αποκαλύπτει ο λόγος δεν ήταν ο καιρός, αλλά ο φόβος του Βλαντιμίρ Πούτιν  «για ένα εναέριο χτύπημα».

Δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν φοβόταν δολιοφθορά από επίθεση καμικάζι ή πύραυλο κατά τη διάρκεια του χαμηλού flypast.

Η πηγή ειδήσεων ισχυρίστηκε ότι το περιβάλλον του Πούτιν γνώριζε ότι ήταν «παρανοϊκός» σχετικά με την πιθανότητα επίθεσης εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο λόγος στη Μόσχα είναι απλός. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φοβόταν ένα πιθανό χτύπημα από αέρος ».

«Σε άλλες περιοχές, το εναέριο μέρος της παρέλασης ακυρώθηκε… για «παρέα», έτσι ώστε η ακύρωση στη Μόσχα να μην προκαλέσει αδικαιολόγητη προσοχή».

Τα 77 αεροπλάνα – συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών βομβαρδιστικών – είχαν κάνει εκτενείς πρόβες .

Τα προηγούμενα χρόνια, αν ο κακός καιρός ήταν πρόβλημα, ο Πούτιν, 69 ετών, έστελνε έναν στόλο αεροσκαφών που άλλαζαν τον καιρό ρίχνοντας στα σύννεφα ένα χημικό κοκτέιλ από ιωδιούχο ασήμι, υγρό άζωτο και ξηρό πάγο για να διασφαλίσει ότι η βροχή θα έμενε μακριά από την Κόκκινη Πλατεία.

Όμως τα αεροσκάφη An-26 δεν αναπτύχθηκαν τη Δευτέρα.

Ο Ρώσος αναλυτής και ερευνητής δημοσιογράφος Christo Grozev αναγνώρισε την εκδοχή της δολιοφθοράς και είπε σε συνέντευξή του: «Σύντομα θα μάθουμε.Όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας… έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν γιατί αυτή είναι μια ιδιαίτερη χρονιά που επιχειρεί να σαμποτάρει τα ρωσικά στρατεύματα και την εξουσία. Είναι λογικό κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.Γι’ αυτό λήφθηκαν πιο παρανοϊκά μέτρα, αν και κάθε υπαινιγμός ότι κάποιος πιλότος συμπεριφέρθηκε άσχημα χθες, θα μπορούσε να προκαλέσει την ακύρωση όλων».

Υπήρχαν επίσης ισχυρισμοί ότι το Doomsday είχε μια «τεχνική δυσλειτουργία», είπε ο Grozev, ο οποίος σχετίζεται με την ερευνητική ομάδα ανοιχτού κώδικα Bellingcat με έδρα τη Βρετανία, η οποία διεξάγει έρευνες για τη ρωσική διαφθορά.

«Είμαι σίγουρος ότι πιθανότατα θα μάθουμε την [πραγματική] αιτία τις επόμενες ημέρες».

Πηγές του Κιέβου ανέφεραν σήμερα ότι οι ρωσικές ακυρώσεις οφείλονται σε φόβους για χτυπήματα κατά των σχεδίων από φορητούς ουκρανικούς πυραύλους.

Το πρόσχημα για «κακές καιρικές συνθήκες» ήταν ψεύτικο, ανέφερε μια έκθεση του ουκρανικού πρακτορείου UNIAN.

Το κανάλι General SVR έκανε για πρώτη φορά ισχυρισμούς για την υγεία του Πούτιν – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της κοιλιάς, της νόσου του Πάρκινσον και μιας σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής – πριν από περίπου 18 μήνες, και τώρα λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να χειρουργηθεί σύντομα.

Πρόσφατα, τέτοιες αναφορές για καρκίνο και πιθανή νόσο του Πάρκινσον έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία, αλλά το Κρεμλίνο επιμένει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι υγιής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments