Οικονομία

Λαγκάρντ: Αρνητική σε αυξήσεις στους υπαλλήλους του ΕΚΤ

Λαγκάρντ: Αρνητική σε αυξήσεις στους υπαλλήλους του ΕΚΤ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi, Bloomberg

Λαγκάρντ: Στην απόρριψη των εκκλήσεων από το συνδικάτο, για σύνδεση των μισθών της ΕΚΤ, προχώρησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Στην απόρριψη των εκκλήσεων από το συνδικάτο, για σύνδεση των μισθών με τον πληθωρισμό στο ίδρυμα που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, προχώρησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιας και οι τιμές στην ευρωζώνη θα έφταναν στα ύψη.

Η αναπροσαρμογή των μισθών των εργαζομένων στον πληθωρισμό ήταν «μη επιθυμητή και μη επιδιωκόμενη», είπε η Λαγκάρντ σε εσωτερικό υπόμνημα που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο προς το προσωπικό στις 5 Μαΐου.

Στο σημείωμα, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg News, η Λαγκάρντ είπε ότι πολλοί υπάλληλοι ήταν «απογοητευμένοι» από τις αυξήσεις που έλαβαν φέτος σύμφωνα με την τρέχουσα φόρμουλα αμοιβών υπό το φως του υψηλού πληθωρισμού.

Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7,5% τον Απρίλιο, υψηλό όλων των εποχών για τη νομισματική ένωση και πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Η τελευταία έκρηξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις απότομες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η εντολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του δύο τοις εκατό», ανέφερε η Λαγκάρντ στο υπόμνημα προς το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας που απασχολεί περίπου 3.700 άτομα.

«Η διοίκηση της ΕΚΤ ζητά από εμάς και όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη να δεχθούμε το χτύπημα για χάρη της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε ο Κάρλος Μπόουλς, αντιπρόεδρος του συνδικάτου IPSO, το οποίο εκπροσωπεί τους υπαλλήλους της ΕΚΤ. «Σαφώς αυτή η συλλογιστική δεν είναι κάτι που εμείς και οι άλλοι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι μπορούμε να δεχτούμε», είπε.

Η Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα πει ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά για «δεύτερο κύμα επιπτώσεων» από τον πληθωρισμό, καθώς η αύξηση των τιμών οδηγεί σε υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις. Τέτοιες αυξήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια αλυσιδωτή αντίδραση μισθού-τιμής, όπου το αυξανόμενο κόστος προσωπικού υποστηρίζει τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν να παγιωθεί με αυτόν τον τρόπο ο πληθωρισμός, καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις προς την τράπεζα να δράσει αυξάνοντας σύντομα τα επιτόκια.

H επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας την Κυριακή δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει «να αυξήσει το βασικό επιτόκιο το τρίτο τρίμηνο, πιθανότατα τον Ιούλιο». Οποιαδήποτε αύξηση θα ήταν η πρώτη της ΕΚΤ σε πάνω από μια δεκαετία και θα αύξανε τα επιτόκια από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments