Διεθνή

Ουκρανία: Συνομιλίες για την απομάκρυνση Ουκρανών στρατιωτικών από το Αζοφστάλ

Ουκρανία: Συνομιλίες για την απομάκρυνση Ουκρανών στρατιωτικών από το Αζοφστάλ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ουκρανία: «Δύσκολες συνομιλίες» διεξάγει το Κίεβο με τη Ρωσία για την απομάκρυνση 38 Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στο υπόγειο καταφύγιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ

«Δύσκολες συνομιλίες» διεξάγει το Κίεβο με τη Ρωσία για την απομάκρυνση 38 Ουκρανών στρατιωτών, σοβαρά τραυματισμένων που βρίσκονται στο υπόγειο καταφύγιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Σήμερα οι συνομιλίες αφορούν μόνο τους 38 σοβαρά τραυματισμένους στρατιώτες. Εργαζόμαστε βήμα προς βήμα», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ στο Telegram, η οποία διέψευσε ότι η εκκένωση αφορά 500-600 άτομα, όπως ανέφεραν νωρίτερα ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

«Διεξάγουμε πολύ δύσκολες συνομιλίες για την απομάκρυνση των σοβαρά τραυματισμένων μαχητών του Αζοφστάλ, με αντάλλαγμα (την απελευθέρωση) Ρώσων αιχμαλώτων», πρόσθεσε.

Την Τρίτη η Βέρεστσουκ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «περισσότεροι από χίλιοι» Ουκρανοί στρατιώτες, «εκατοντάδες» εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί, βρίσκονται ακόμη στο αχανές βιομηχανικό συγκρότημα, μετά την απομάκρυνση όλων των αμάχων, την περασμένη εβδομάδα, με τη βοήθεια του ΟΗΕ. «Υπάρχουν σοβαρά τραυματίες που χρειάζεται να απομακρυνθούν κατεπειγόντως», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά» στη Μαριούπολη.

Μετά την αποχώρηση των αμάχων από το Αζοφστάλ, οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν τώρα να απομακρύνουν τους τραυματισμένους μαχητές, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους στρατιωτικούς ιερείς και ελπίζουν ότι θα λάβουν βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς και από την Τουρκία.

Κίεβο: Νέος γύρος συνομιλιών για τη διάσωση των στρατιωτικών

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι άρχισε νέος γύρος συνομιλιών με σκοπό να διασωθούν οι στρατιωτικοί που είναι παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

«Αρχίσαμε νέο γύρο διαπραγματεύσεων», διαβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράντα.

Σύμφωνα με την ίδια, δόθηκε οδηγία να διαπραγματευθούν με τη ρωσική πλευρά ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ενώ μεσολαβητικό ρόλο έχει αναλάβει η Τουρκία. «Θα θέλαμε να υπογραφτεί συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει η απομάκρυνσή τους από την Αζοφστάλ – είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε», τόνισε η κυρία Βέρεστσουκ.

Σκοπός είναι η εκκένωση να γίνει κατά στάδια, εξήγησε. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να διασωθούν 38 στρατιωτικοί που έχουν τραυματιστεί πιο σοβαρά, πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments