Διεθνή

Κομισιόν: Σκέφτεται την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη Ρωσία

Κομισιόν: Σκέφτεται την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Κομισιόν: Θα πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρυθμίσουν τις τιμές για μια μεταβατική περίοδο, σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να επιμείνει στην εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ για να επιτρέψει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές για τους καταναλωτές σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, η οποία επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν για «βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας».

Σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρυθμίσουν τις τιμές για μια μεταβατική περίοδο προκειμένου να αποτρέψουν μια απότομη αύξησή τους, ακόμη και πριν από μια έντονη έλλειψη, αναφέρει η Welt. «H χρηματοδότηση αυτής της παρέμβασης απαιτεί σημαντικά ποσά», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη το έγγραφο.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΕ προειδοποίησε ότι η επιδίωξη επιβολής πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα προκαλούσε προβλήματα και θα υπονόμευε τις προσπάθειες στροφής προς την πράσινη ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται αυτόν τον μήνα να αποκαλύψει ένα λεπτομερές σχέδιο για την διακοπή εισαγωγής ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία μέχρι το 2027, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Ενεργειακή κρίση: Σε αναζήτηση εναλλακτικών για το αέριο η Ευρώπη

Η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται μέρα με την μέρα λόγω του ουκρανικού πολέμου. Μετά από το κλείσιμο της στρόφιγγας σε Πολωνία και Βουλγαρία, η Ευρώπη προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις με τον χρόνο να μειώνεται διαρκώς. Πέρα όμως από αυτό πρόβλημα έχει παρουσιάσει η παροχή αερίου που προέρχεται από την Ουκρανία.

Μετά από όλα αυτά, η Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Γιαμάλ – Ευρώπης που διασχίζει την Πολωνία και σταμάτησε να στέλνει αέριο σε διανομέα στη Γερμανία. Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε 31 ξένες εταιρείες την Τετάρτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Έχουν εξασφαλιστεί εναλλακτικές προμήθειες»

Η Gazprom Germania και η EuRoPol Gaz, η διαχειρίστρια εταιρεία του πολωνικού τμήματος του αγωγού Γιαμάλ – Ευρώπης, ήταν στον κατάλογο. «Δεν θα υπάρξουν σχέσεις με αυτές τις εταιρείες, απλά απαγορεύονται», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ – η χώρα του οποίου είναι σημαντικός αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου – δήλωσε ότι η Ρωσία δεν προμηθεύει πλέον τις θυγατρικές της Gazprom Germania, αλλά ότι έχουν εξασφαλιστεί εναλλακτικές προμήθειες. Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το ολλανδικό φυσικό αέριο, τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν για λίγο κατά 14% το πρωί της Πέμπτης, αλλά έκτοτε υποχώρησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Intercontinental Exchange.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments