Διεθνή

Ευλογιά των πιθήκων: Έκτακτη σύσκεψη του ΠΟΥ για το μεγαλύτερο “ξέσπασμα” στην Ευρώπη

Ευλογιά των πιθήκων: Έκτακτη σύσκεψη του ΠΟΥ για το μεγαλύτερο “ξέσπασμα” στην Ευρώπη
Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, έχουν αναφερθεί πρόσφατα εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική, με Γερμανούς αξιωματούχους να περιγράφουν το ξέσπασμα ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει την ευλογιά των πιθήκων την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η επιτροπή που πρόκειται να συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον ΠΟΥ για κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπια, με ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα, έχουν αναφερθεί πρόσφατα εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική, με Γερμανούς αξιωματούχους να περιγράφουν το ξέσπασμα ως το μεγαλύτερο στη γηραιά ήπειρο.

Η STAG-IH δεν είναι η επιτροπή εντός του ΠΟΥ που θα πρότεινε να κηρυχθεί η ευλογιά των πιθήκων ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, η υψηλότερη δηλαδή μορφή συναγερμού του ΠΟΥ, η οποία εφαρμόζεται επί του παρόντος στην πανδημία COVID-19.

Νωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι ο οργανισμός εργάζεται για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοργάνωση τεχνικών συναντήσεων σχετικά με το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους, η ασθένεια συνήθως εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και σπάνια έχει εξαπλωθεί εκτός Αφρικής, επομένως αυτή η σειρά περιπτώσεων έχει προκαλέσει ανησυχία.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν αναμένουν ότι το ξέσπασμα θα εξελιχθεί σε πανδημία όπως το COVID-19, δεδομένου ότι ο ιός δεν εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο ο SARS-COV-2.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν για την εξάλειψη της ευλογιάς είναι έως και 85% αποτελεσματικά κατά της ευλογιάς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι βρετανικές αρχές δήλωσαν την Πέμπτη ότι πρόσφεραν ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε ορισμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλους που μπορεί να είχαν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων. 

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η ασθένεια έχει μετατραπεί σε σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, δήλωσε ο Alessio D’Amato, επίτροπος υγείας της περιφέρειας Λάτσιο στην Ιταλία. Τρία κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα. 

Η σεξουαλική επαφή, εξ ορισμού, είναι στενή επαφή, πρόσθεσε ο Stuart Neil, καθηγητής ιολογίας στο Kings College του Λονδίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments