Διεθνή

State Department: Οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στα ελληνικά νησιά επηρεάζουν τη σταθερότητα

State Department: Οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στα ελληνικά νησιά επηρεάζουν τη σταθερότητα

Πηγή Φωτογραφίας: AP

State Department: Απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ

Απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του State Department, Νεντ Πράις, σημείωσε:

«Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών.

Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

ΗΠΑ: Το τουρκικό “βέτο” για Σουηδία – Φινλανδία δεν επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις μας

Η προσέγγιση της Τουρκίας στη διαδικασία ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί διμερές ζήτημα μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας,  τόνισε σήμερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πεπεισμένη πως θα υπάρξει τελικά συναίνεση στο θέμα.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επισήμως την Τετάρτη αίτημα ένταξής τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Τουρκία εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αξιώνοντας από αυτές να άρουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος της και ειδικότερα από τη Σουηδία να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του PKK που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments