Διεθνή

ΝΑΤΟ Τουρκία: Το βέτο της Άγκυρας στην ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας

ΝΑΤΟ Τουρκία: Το βέτο της Άγκυρας στην ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας
ΝΑΤΟ Τουρκία: Ο Ερντογάν προχώρησε στην υποβολή βέτο για μπλοκάρει την ένταξη Φιλανδίας και Σουηδία.

Το πε και το κανε ο Σουλτάνος, καθώς άσκησε βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.  Η Τουρκία μπλόκαρε την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ αναφορικά με τα αιτήματα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία, κίνηση που θέτει υπό αμφισβήτηση τις ελπίδες για ταχεία υποδοχή των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα με στόχο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις καθώς λίγο νωρίτερα Φινλανδία και Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, αλλά η κίνηση της Άγκυρας σταμάτησε κάθε ψηφοφορία, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος.

Αμφιβολίες για το πρώτο στάδιο της ένταξης

Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες αναφορικά με το εάν θα καταφέρει το ΝΑΤΟ να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Ανοίγει επίσης τον δρόμο για πολυήμερη εντατική διπλωματία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το θέμα, επισημαίνουν οι Financial Times.

Και τα 30 υπάρχοντα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει μόνο όταν η Αμυντική Συμμαχία εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Ουδέν σχόλιο από το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει, εκτός από την επανάληψη των σχολίων του Στόλτενμπεργκ ότι «τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη [και] είμαστε αποφασισμένοι να επεξεργαστούμε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε ένα γρήγορο συμπέρασμα».

Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στους δυτικούς συμμάχους ότι δεν σέβονται την «ευαισθησία» της Άγκυρας στην τρομοκρατία και κατηγόρησε Φινλανδία και Σουηδία ότι αρνήθηκαν να εκδώσουν 30 άτομα που κατηγορούνται για υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατία στη χώρα του. «Ζητήσαμε 30 τρομοκράτες. Είπαν, “δεν θα τα παρατήσουμε”», είπε σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει τη δύναμη να ασκεί βέτο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, είπε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να «καταλάβουν, να σέβονται και να υποστηρίξουν» την ευαισθησία της Τουρκίας σχετικά με αυτές τις ομάδες, αλλά πρόσθεσε: «Κανείς από τους συμμάχους μας δεν έδειξε τον σεβασμό που περιμέναμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments