Οικονομία

Ελληνική οικονομία: Έρχεται το τελικό “ΟΚ” για έξοδο από την εποπτεία

Ελληνική οικονομία: Έρχεται το τελικό “ΟΚ” για έξοδο από την εποπτεία
Ελληνική οικονομία: Στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι στραμμένα τα βλέμματα για το πακέτο ανακοινώσεων της Κομισιόν αλλά και για τη ρήτρα διαφυγής.

Στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι στραμμένα τα βλέμματα για το πακέτο ανακοινώσεων της Κομισιόν αλλά και για τη ρήτρα διαφυγής. Για τη χώρα μας όμως η Δευτέρα έχει και μια έξτρα σημασία καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί το «τελικό» πόρισμα για την πορεία της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Μετά τις ανακοινώσεις της Δευτέρας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα απομένουν πλέον οι πολιτικές αποφάσεις του Eurogroup. Η 14η αξιολόγηση και το πόρισμα των θεσμών ουσιαστικά προαναγγέλλουν την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ προανήγγειλε κατά κάποιο τρόπο τις ανακοινώσεις τις Δευτέρας. «Λαμβάνουμε υπόψιν όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τους Έλληνες πολίτες και τις ελληνικές αρχές. Η Κομισιόν προσανατολίζεται στο να επιβεβαιώσει αυτό το χρονοδιάγραμμα. Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις των δόσεων, αυτό θα το αποφασίσει το Eurogroup. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε δύο διαφορετικές εκταμιεύσεις. Το καλοκαίρι και στο τέλος του έτους. Αλλά αυτό είναι μια . απόφαση που «θα πρέπει να λάβει το Eurogroup», ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα.

Τι είχε δηλώσει ο Ντομπρόβσκις

Παραχωρώντας κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα τόνισε ότι προϋπόθεση αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωσης της 14ης αξιολόγησης. Αν γίνει αυτό, κάτι που είναι ορατό, η επίσημη απόφαση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία θα ληφθεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023, είπε πως αυτό είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη. «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το νέο τοπίο», ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους”.

Σταϊκούρας: Στο Eurogroup οι αποφάσεις για την έξοδο από την εποπτεία

“Ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία αναμένονται στο Eurogroup του Ιουνίου. Τόνισε ακόμη, ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει στήσει γραμμές άμυνας για τους πολίτες και τα δημόσια οικονομικά απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την αβεβαιότητα που αυτή προκαλεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments