Nέα της αγοράς

Apple: Η Ινδία και το Βιετνάμ θα είναι οι νέες χώρες παραγωγής μετά την Κίνα

Apple: Η Ινδία και το Βιετνάμ θα είναι οι νέες χώρες παραγωγής μετά την Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Apple: Περισσότερο από το 90% των προϊόντων, όπως τα iPhone, τα iPad και οι φορητοί υπολογιστές MacBook, κατασκευάζονται στην Κίνα από εξωτερικούς συνεργάτες, σύμφωνα με αναλυτές

Η Apple είπε σε ορισμένους από τους συμβεβλημένους κατασκευαστές της ότι επιθυμεί να ενισχύσει την παραγωγή εκτός Κίνας, επικαλούμενη μεταξύ άλλων την αυστηρή πολιτική του Πεκίνου κατά της Κίνας, δήλωσαν άτομα που συμμετέχουν στις συζητήσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η Ινδία και το Βιετνάμ, όπου ήδη πραγματοποιείται ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής της Apple, είναι μεταξύ των χωρών που εξετάζει πιο προσεκτικά η εταιρεία ως εναλλακτικές λύσεις για την Κίνα, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Φωτογραφία – The Verge

Περισσότερο από το 90% των προϊόντων της Apple, όπως τα iPhone, τα iPad και οι φορητοί υπολογιστές MacBook, κατασκευάζονται στην Κίνα από εξωτερικούς συνεργάτες, σύμφωνα με αναλυτές

Η μεγάλη εξάρτηση της Apple από τη χώρα αποτελεί πιθανό κίνδυνο λόγω της αυταρχικής κομμουνιστικής κυβέρνησης του Πεκίνου και των συγκρούσεών της με τις ΗΠΑ, ανέφεραν αναλυτές.

Οποιαδήποτε κίνηση της Apple, της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, να δώσει έμφαση στην παραγωγή εκτός Κίνας θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης άλλων δυτικών εταιρειών που εξετάζουν πώς να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα για την κατασκευή ή τις πρώτες ύλες. Τέτοιες σκέψεις εντάθηκαν φέτος, αφού το Πεκίνο απέφυγε να επικρίνει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και προχώρησε σε σκληρά lockdown σε ορισμένες πόλεις για την καταπολέμηση του Covid-19. Εκπρόσωπος της Apple αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ερωτηθείς γενικά για την αλυσίδα εφοδιασμού της Apple τον Απρίλιο, ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ δήλωσε: “Η αλυσίδα εφοδιασμού μας είναι πραγματικά παγκόσμια, και έτσι τα προϊόντα κατασκευάζονται παντού”. Είπε επίσης: “Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τη βελτιστοποίηση”.

Η Apple επεδίωκε να διαφοροποιηθεί από την Κίνα προτού ο Covid-19 εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο στις αρχές του 2020, αλλά τα σχέδια αυτά περιπλέχθηκαν από την πανδημία. Τώρα η εταιρεία πιέζει ξανά προς αυτήν την κατεύθυνση και λέει στους κατασκευαστές προς τα που θα πρέπει να κοιτάξουν για εναλλακτικές περιοχές όπου θα συνεχίσουν την παραγωγή προϊόντων, σύμφωνα με άτομα που συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Το lockdown στη Σαγκάη και σε άλλες πόλεις στο πλαίσιο της πολιτικής της Κίνας κατά της πανδημίας έχουν προκαλέσει εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού για πολλές δυτικές εταιρείες. Η Apple προειδοποίησε τον Απρίλιο ότι η αναζωπύρωση του Covid-19 απειλεί να μειώσει τις πωλήσεις έως και κατά 8 δισ. δολάρια το τρέχον τρίμηνο.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της Κίνας σήμαιναν ακόμη ότι η Apple περιόρισε την αποστολή στελεχών και μηχανικών στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που κατέστησε δύσκολο τον αυτοπρόσωπο έλεγχο των εργοστασίων παραγωγής. Οι διακοπές ρεύματος πέρυσι έπληξαν επίσης τη φήμη της Κίνας και την αξιοπιστία της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments