Άποψη

Τα τρία κερδισμένα στοιχήματα της ΝΔ

Τα τρία κερδισμένα στοιχήματα της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Μέσα σε είκοσι μέρες η Νέα Δημοκρατία, ως τις 20 Μαΐου,  η ΝΔ έπρεπε να ανταποκριθεί με επιτυχία σε τρεις προκλήσεις, που, εκ των πραγμάτων, ετίθεντο μπροστά της

Μέσα σε είκοσι μέρες η Νέα Δημοκρατία, ως τις 20 Μαΐου,  η ΝΔ έπρεπε να ανταποκριθεί με επιτυχία σε τρεις προκλήσεις, που, εκ των πραγμάτων, ετίθεντο μπροστά της: η αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης, η ομαλή διεξαγωγή του 14ου Συνεδρίου, η προετοιμασία του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική. Και τα τρία αυτά στοιχήματα το κυβερνών κόμμα κατάφερε να τα κερδίσει, όπως αυτή η τριπλή αποτυχία αποτυπώνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Οι σφυγμομετρήσεις κοινής γνώμης, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αυτές τις τελευταίες μέρες, συγκλίνουν στο συμπέρασμα, ότι, παρά τις δυσκολίες, η Νέα Δημοκρατία όχι μόνον διατηρεί μια απόσταση εκλογικής ασφαλείας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά καταφέρνει και να αυξήσει τη διαφορά, ανοίγοντας περαιτέρω την «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 8 έως 10,1%.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος δεν «παγιώνει» απλά την απόσταση που τον χωρίζει από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η διαφορά ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άνδρες προσεγγίζει πλέον τις 15 ποσοστιαίες μονάδες ως προς την πολιτική αξιολόγησή τους από τους πολίτες.

Οι χειρισμοί του κυβερνώντος κόμματος επιδοκιμάζονται, λοιπόν, από τους πολίτες. Οι προκλήσεις διακυβέρνησης αποδείχθηκαν προσκλήσεις, προσκλήσεις επιτυχίας. 

Πιο ειδικά, η άνοδος των τιμών σε βασικά αγαθά, απόρροια του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας, και η συναφής μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών αντιμετωπίσθηκε με μια νουνεχή κρατική παρέμβαση, με δεδομένο μάλιστα ότι οι πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνθήκες της διαβίωσής τους. Οι πολίτες υποδέχθηκαν ευμενώς το πρωθυπουργικό πακέτο μέτρων, όπως εξάλλου μαρτυρούν και οι μετρήσεις κοινής γνώμης.

Ο επόμενος σταθμός του κυβερνώντος κόμματος ήταν η διεξαγωγή του 14ου Συνεδρίου. Αυτό είχε αναβληθεί λόγω της συνεχιζόμενης πανδημικής κρίσης που οφείλεται στην covid – 19. Η κορυφαία αυτή στιγμή του κόμματος δεν αποτέλεσε πεδίο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, αναμέτρησης διαφορετικών ρευμάτων σκέψης, αρχηγικών προσδοκιών. Το Συνέδριο αποδείχθηκε, αντιθέτως, Συνέδριο πολιτικής σιγουριάς και οργανωτικής βεβαιότητας για την Νέα Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της οποίας όφειλε, εν συνεχεία, να πραγματοποιήσει το υπερατλαντικό ταξίδι του.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να επιτύχει ουσιαστικές και επικοινωνιακές νίκες. Η απεύθυνσή του στο Κογκρέσο ήταν διπλωματικά επιτυχής και τα οφέλη από τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν καταγράφηκαν ως πολυεπίπεδα και αναμφισβήτητα στη συνείδηση των πολιτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments