Διεθνή

ΗΠΑ: Ελλάδα και Τουρκία να επιλύουν τις διαφορές με διπλωματικό τρόπο

ΗΠΑ: Ελλάδα και Τουρκία να επιλύουν τις διαφορές με διπλωματικό τρόπο

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah, Αρχείου

ΗΠΑ: "Θέλουμε να δούμε Ελλάδα και Τουρκία να συνεργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή", σημείωσε το State Department

“Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, να συνεργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση”, απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση για το πως σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν αλλά και για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε και στη πρόσφατη επίσκεψη του του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι «η (αμερικανική) κυβέρνηση είχε ένα σημαντικό γύρο συναντήσεων με τους (Έλληνες) ομολόγους μας. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος σύμμαχος και ένας σύμμαχος κλειδί των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ. Ομοίως, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Θέλουμε να δούμε τους εταίρους μας να συνεργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Το ντελίριο του Νεβλέτ Μπαχτσελί κατά Μητσοτάκη και Κύπρου

Ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων Νεβλέτ Μπαχτσελί έστρεψε τα βέλη του και κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και αναφερόμενος στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο είπε: «Κατά τη γνώμη μας, είναι αρκετά προβληματικό το γεγονός ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο καταχειροκροτήθηκε 37 φορές. Δεν ξέρουμε τι βρήκαν οι βουλευτές στην ομιλία του Μητσοτάκη. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι βρήκαν κοινό έδαφος κατά της Τουρκίας».

Παράλληλα για την Κύπρο είπε τα εξής: «Η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική. Όσο κι αν αντιτίθεται ο Μητσοτάκης, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λύση δύο κυρίαρχων και ισότιμων κρατών στην Κύπρο. Αυτή είναι η βούληση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Είτε θα το αποδεχτούν αυτό με το καλό, είτε ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με κάθε μέσο. Η μοίρα της Κύπρου δεν είναι ο ελληνισμός, αλλά το τουρκικό έθνος».

Ψυχραιμία από την ελληνική άμυνα

Σε αυτό το κλίμα, μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας αλλά και για τη διεύρυνση των διεθνών συμμαχιών της Ελλάδας με αμυντικό αποτύπωμα, έστειλε από εκδήλωση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων όπου παρέστη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

“Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σήμερα, μέσα από το συνταγματικό τους ρόλο και αποστολή, εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας” είπε ο Υπουργός Άμυνας και αναφερόμενος στις , στις εξωτερικές απειλές και προκλήσεις για τη χώρα που είναι πάντα υπαρκτές, όπως ήταν και κατά τα χιλιάδες χρόνια της Ιστορίας μας, σημείωσε ότι “όπως το «Κίνημα του Ναυτικού» είχε άμεσες πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, έτσι κι εμείς αφενός ενισχύουμε, κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, τις ήδη ικανές και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αφετέρου διευρύνουμε τις διεθνείς συμμαχίες μας με αμυντικό, πάνω απ’ όλα, αποτύπωμα”.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία που περνούμε και όπως είπε πολλές αξίες μπορεί, ενδεχομένως, να εκτεθούν σε κινδύνους. “Σίγουρα όμως δεν μπορεί να εκτεθεί σε κανέναν κίνδυνο η ακεραιότητα, η ασφάλεια και η ανεξαρτησία της χώρας, καθώς και η ίδια η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία, κυρίες και κύριοι, δεν διακινδυνεύει. Με εγγυητές της τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όλοι οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε και υπερήφανοι και ασφαλείς” κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments