Διεθνή

Ουκρανία: 20.000 εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες πολέμου

Ουκρανία: 20.000 εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ουκρανία: Οι αρχές της Ουκρανίας αναφέρουν πως έχουν στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες μετά από την εισβολή στη χώρα ο ρωσικός στρατός

Οι αρχές της Ουκρανίας αναφέρουν πως έχουν στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες μετά από την εισβολή στη χώρα ο ρωσικός στρατός, την 24η Φεβρουαρίου.

Μόνο η αστυνομία κατέγραψε 13.500 τέτοιες υποθέσεις, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι στην ουκρανική τηλεόραση. «Συνεργαζόμαστε με ξένους, εισαγγελείς, ομάδες έρευνας, ειδικούς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του (ερευνητικού) έργου γίνεται από Oυκρανούς αστυνομικούς», διαβεβαίωσε.

Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παραδοθούν σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου οι Ρώσοι που κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Νεαρός Ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από ουκρανικό δικαστήριο, στην πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου αφότου άρχισε η εισβολή.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τρεις πόλεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τρεις πόλεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, συμπεριλαμβανομένου του Σβιτλοντάρσκ, επιβεβαίωσε στο Radio Free Europe/Radio Liberty ο ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, Πάβλο Κιριλένκο.

Νωρίτερα σήμερα, η ηγεσία της υποστηριζόμενης από τη Μόσχα αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» είχε ανακοινώσει μέσω Telegram ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν το Σβιτλοντάρσκ και αντικατέστησαν την ουκρανική με τη ρωσική σημαία.

Το Σβιτλοντάρσκ βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σεβεροντονέτσκ, που αποτελεί βασικό στόχο των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες. «Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή η μοίρα της χώρας μας ίσως κρίνεται εκεί αυτήν τη στιγμή», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

“Όχι” σε παραχώρηση εδαφών λέει το 82% των Ουκρανών

Το 82% των Ουκρανών πιστεύουν ότι η χώρα δεν πρέπει να υπογράψει καμία παραχώρηση εδαφών της ως μέρος μίας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου μεταξύ 13 και 18 Μαΐου και δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, το 82% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει εδαφικές παραχωρήσεις, ακόμη κι αν αυτό παρέτεινε τον πόλεμο και αύξανε την απειλή για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Το 10% των 2.000 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα θεώρησαν αποδεκτό για την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη για να επιτευχθεί ειρήνη, ενώ το 8% ήταν αναποφάσιστοι. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 77% των Ουκρανών που ζουν σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη αντιτάχθηκαν σε οποιαδήποτε παραχώρηση γης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments