Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Σταματούν οι αστυνομικοί να είναι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων

Θεοδωρικάκος: Σταματούν οι αστυνομικοί να είναι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Θεοδωρικάκος: Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη μίλησε για την νέα καινοτομία ψηφιοποίησης των δικαστικών εγγράφων.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε για την ψηφιοποίηση των δικαστικών εγγράφων. Ανέφερε ότι με αυτή την καινοτομία περισσότεροι από 1500 υπολογίζονται οι αστυνομικοί που μέχρι σήμερα αναγκάζονται να διακινούν 1,2 εκατομμύρια δικογράφων, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Με το νομοσχέδιο για την «ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων», η Αστυνομία αποδεσμεύεται πλέον από αυτή την ευθύνη και οι αστυνομικοί, θα αφοσιώνονται αποκλειστικά στην κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της ΕΛΑΣ. «Σήμερα κάνουμε πράξη ένα αίτημα των αστυνομικών επί 40 χρόνια και παύουν οι αστυνομικοί να είναι οι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο.

Ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων

«Οδηγός όλων των πράξεών μας, είναι ο στόχος της ασφάλειας των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα, η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη, η καλύτερη ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και παρά τις ιδεολογικές διαφορές, θέλω να πιστεύω ότι μοιραζόμαστε όλοι την αυτονόητη τοποθέτηση, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και ευημερία χωρίς ασφάλεια», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος. Για να γίνει αυτό πράξη, θα πρέπει οι αστυνομικοί να έχουν τα μέσα για να επιτελούν το καθήκον τους, και «το μείζον είναι οι αστυνομικοί να είναι συγκεντρωμένοι στα αστυνομικά τους καθήκοντα, προκειμένου να «έχουμε μια αστυνομία εκπαιδευμένη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, φιλική απέναντι στους πολίτες, σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα».

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως τόνισε, σήμερα έρχεται η ώρα να γίνει πράξη ένα αίτημα των αστυνομικών επί 40 χρόνια και «παύουν οι αστυνομικοί να είναι οι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων».

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, σήμερα υπολογίζεται ότι 1500 αστυνομικοί είναι υπεύθυνοι για να διακινούνται πάνω από 1,2 εκατομμύρια δικαστικά έγγραφα στους πολίτες. Με το νομοσχέδιο, θα υπάρξει εξάλλου μείωση του χρόνου και του κόστους απονομής της δικαιοσύνης, θα υπάρξει αποτελεσματικότητα και αντικειμενικότητα στις διαδικασίες και πάνω από όλα θα υπάρξει, «η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας».

«Εγκαταλείπεται μία παρωχημένη λογική που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια με τον τρόπο επίδοσης των εγγράφων με τη φυσική παρουσία αστυνομικών», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση των επιδόσεων, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και εξήγησε ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα των διαδίκων και των μαρτύρων: «Καθιερώνεται η ηλεκτρονική επίδοση ως ένας κύριος τρόπος επίδοσης. Προβλέπονται οι ασφαλιστικές δικλείδες και οι εξαιρέσεις, και για λόγους ηλικίας και για λόγους τοποθεσίας, που μπορεί να γίνει επίδοση κατόπιν αξιολόγησης του εισαγγελέα με ποιον τρόπο αυτή θα γίνει. Δίνονται τρεις εναλλακτικοί τρόποι, συμπληρωματικά με την αποστολή μηνύματος, ώστε να μπορεί να διασφαλίζεται και η αποστολή αλλά και η παραλαβή».

Πανεπιστήμια

Καθώς στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί ξεχωριστό άρθρο σε σχέση με τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «στις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσουν τη δουλειά τους» και τόνισε ότι ένα ελληνικό πανεπιστήμιο οφείλει να παρέχει απόλυτη ασφάλεια στους φοιτητές και στους καθηγητές. «Δεν είναι ασφάλεια να γκρεμίζεις τη βιβλιοθήκη μέσα στο πανεπιστήμιο.

Δεν είναι πρόοδος να γκρεμίζεις τη βιβλιοθήκη μέσα στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι ελευθερία να υπάρχουν καταλήψεις μέσα στο πανεπιστήμιο, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την αξιοποίηση των χώρων του πανεπιστημίου, για τους εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς, μορφωτικούς σκοπούς», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Επισήμανε ότι «το σύνολο σχεδόν του Σώματος των 400 ειδικών φρουρών των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, είναι πτυχιούχοι πανεπιστήμιων, είναι αγόρια και κορίτσια που μέχρι χθες ήταν στο πανεπιστήμιο και ξέρουν πολύ καλά πως λειτουργεί το ελληνικό πανεπιστήμιο, πέραν της εκπαίδευσης και κατάρτισης που είχαν επί 4 μήνες στην Κομοτηνή», και «στην πραγματικότητα, οι χθεσινοί φοιτητές έρχονται να προασπίσουν την ασφάλεια των πανεπιστήμιων που το χρειάζονται».

Ο υπουργός εξήγησε ότι δεν πρόκειται να πάνε οι ειδικοί αυτοί φρουροί σε όλα τα πανεπιστήμια, και «δεν θα πάνε σε πανεπιστήμια που δεν έχουν πρόβλημα». Θα ξεκινήσουν με περιπολίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου «υπάρχει σοβαρή ανάγκη», και στη συνέχεια στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου και στην Πολυτεχνειούπολη.

«Είναι εκπαιδευμένοι στα όπλα. Γνωρίζουν να τα χρησιμοποιούν. Έχουν πλήρη εκπαίδευση και κατάρτιση και συνεπώς, όταν θα ασκούν καθήκοντα, που είναι εκτός του πανεπιστημιακού χώρου, στα πλαίσια της αστυνομικής τους ιδιότητας, προφανώς θα φέρουν το όπλο του αστυνομικού. Έχουν αυτή τη δυνατότητα», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Επιπρόσθετα εξήγησε, ότι με διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, προβλέπεται πως οι ειδικοί αυτοί φρουροί θα αξιοποιούνται από την Ελληνική Αστυνομία με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες, όταν τα πανεπιστήμια είναι κλειστά.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει αποτελεσματική λύση στο ζήτημα της ασφάλειας, το πράττει με σταθερό τρόπο, θα συνεχίσει να το κάνει, μέχρι επιτέλους να περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο κουλτούρας και στάνταρ ασφαλείας μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο, όπου όλοι, φοιτήτριες και φοιτητές, καθηγητές, πρυτανικές αρχές, θα νιώθουν απολύτως ασφαλείς, όπως πρέπει να είναι σε ένα σύγχρονο, με ανοιχτούς ορίζοντες, υψηλού επιπέδου, ανταγωνιστικό πανεπιστημιακό ίδρυμα», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments