Άποψη

Οι μάχες, ο «πόλεμος» και οι συγκρούσεις

Οι μάχες, ο «πόλεμος» και οι συγκρούσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι η Κυβέρνηση έχει μπροστά της να δώσει πολυμέτωπους αγώνες, η έκβαση των οποίων θα κρίνει κάτι περισσότερο από την εκλογική επικράτηση.

Με τόσες και τέτοιες έντονες συγκρούσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θα περίμενε, ότι θα έφθανε η στιγμή που αυτές οι κόντρες θα θύμιζαν…θερινή προετοιμασία ποδοσφαιρικής ομάδας ενόψει της…κανονικής αγωνιστικής περιόδου.

Και είναι αλήθεια, ότι η Κυβέρνηση έχει να δώσει μάχες σε τόσα μέτωπα, σε εσωτερικό και εξωτερικό, που οι αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, απλά προσθέτουν μια διάσταση πολιτικής ίντριγκας. Και μέχρι εκεί. Διότι όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας «οι διεθνείς επαφές είναι σημαντικές αλλά η προσοχή μας είναι πάντα στραμμένη στα ζητήματα που αφ ορούν την εγχώρια πολιτική πραγματικότητα».

Μέσα σε λίγες λέξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το διμέτωπο αγώνα που καλείται να δώσει η Κυβέρνηση: στο διεθνές στερέωμα και στην εσωτερική σκηνή. Και καθένα απ΄αυτά τα δυο μέτωπα, έχει πολλαπλάσια ανοιχτά ζητήματα που απαιτούν απαντήσεις.

Τουρκία και ενέργεια

 Σε Διεθνές επίπεδο, πέρα από τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, δυο είναι τα κύρια πεδία στα οποία δοκιμάζεται η Ελληνική διπλωματία και η κυβέρνηση: ενεργειακή κρίση/στάση της Ευρώπης και Τουρκική προκλητικότητα/αναθεωρητισμός.

Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι η λεκτικές εκρήξεις από Ρωσία και Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας, αποκαλύπτουν την απόλυτη ορθότητα της επιλογής, πέρα από την καταγγελία της Ρωσικής εισβολής, να αναδειχθεί η συγγενική αναθεωρητική σκέψη Μόσχας, Άγκυρας.

Οι εκτός διπλωματικού ελέγχου αντιδράσεις Ερντογάν και Τουρκίας, σύμφωνα με όσα πλέον υποστηρίζει διεθνώς η Κυβέρνηση «υποδηλώνουν ένα πνεύμα αναθεωρητισμού  και βρίσκονται τελείως εκτός του βασικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών, όπως ορίζει ο Χάρτης του Ο.Η.Ε., και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή»

Όπως επισημάνθηκε και στην Ελληνική επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ  «η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν την μοναδική τους διαφορά,  τον ορισμό της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Κρίσιμη Σύνοδος

Κι αν η «μάχη» με την Τουρκία γίνεται σε διπλωματικό επίπεδο, στον τομέα της ενεργειακής κρίσης τα πράγματι δείχνουν πιεστικά, καθώς προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας: « Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα συζητήσουμε πάλι τα ζητήματα που αφορούν την αγορά ενέργειας. Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολύ απότομες αυξήσεις, οι οποίες βασικά είναι αποτέλεσμα των τιμών του φυσικού αερίου».

Οι 4 κινήσεις

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αισιόδοξη ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει λευκός καπνός. Γι’ αυτό και προχωρεί σε νέα αναθεώρηση της στρατηγικής της στο εσωτερικό πεδίο.

Μέχρι στιγμής αναμέναμε τρεις κινήσεις:

  • Την πλατφόρμα (μέχρι τις 15 Ιουνίου) μέσω της οποίας οι Πολίτες που επιβαρύνθηκαν με πολύ υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, να καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία ώστε να αρχίσει άμεσα η επιστροφή του 60% της υπερβάλλουσας αύξησης, την οποία είδαν στους λογαριασμούς τους με όριο τα 600 ευρώ.
  • Τον καινούργιο μηχανισμό (από 1η Ιουλίου) που θα σταθεροποιεί τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Την ψήφιση και εφαρμογή φορολόγησης με 90% των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πλέον η Κυβέρνηση, θα προχωρήσει και σε τέταρτη κίνηση. Λιαν συντόμως θα ανακοινώσει ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Δεν θα έχει αμιγώς οικονομικά χαρακτηριστικά, αλλά θα στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της χώρας.

Σύγκρουση

Τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι σ΄αυτά τα πεδία θα κριθούν οι επόμενες εκλογές. Η αξιωματική αντιπολίτευση, βλέποντας και τις νέες δημοσκοπήσεις, δείχνει να επενδύει περισσότερο στη δυσφορία των πολιτών εξαιτίας της ακρίβειας, επιθυμώντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά κέρδη. Η αντιπαράθεση ήταν σφοδρή χθες, τόσο με την κατά μέτωπο επίθεση του Αλέξη Τσίπρα, όσο και με την αντεπίθεση του Κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Κι όλα αυτά, ενώ ακόμη δεν έχουν γίνει οι εξαγγελθείσες συζητήσεις στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών.

Όπως όλα δείχνουν στη ΝΔ φαίνεται να έχουν μοιράσει ρόλους στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ: η Κυβέρνηση θα τοποθετείται σε ζητήματα πολιτικών επιλογών, ενώ το κόμμα θα σηκώνει το γάντι όποτε η Κουμουνδούρου επιλέγει να κάνει επίθεση στον Πρωθυπουργό για θέματα που προκαλούν εντάσεις –πχ προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη- αλλά που θεωρούνται ότι πέραν των εντυπώσεων, δεν παράγουν ουσιαστικό πολιτικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments