Διεθνή

Reuters: Πώς Ρώσος ολιγάρχης “ξέφυγε” από τη μέγγενη των κυρώσεων

Reuters: Πώς Ρώσος ολιγάρχης “ξέφυγε” από τη μέγγενη των κυρώσεων
Ποια ήταν η κίνηση που του επέτρεψε να διατηρήσει την "αυτοκρατορία" του

Με μία κίνηση της τελευταίας στιγμής ένας Ρώσος ολιγάρχης κατάφερε να αποφύγει μεγάλο μέρος τους.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Αντρέι Μελνιτσένκο, μόλις μία ημέρα πριν την επιβολή των κυρώσεων σε βάρος του από την ΕΕ, παρέδωσς τον έλεγχο δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες άνθρακα και λιπασμάτων στον κόσμο στη σύζυγό του.

Ο Μελνιτσένκο, ο οποίος έκανε την περιουσία του στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας τα χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, εγκατέλειψε τα μερίδιά του στην παραγωγό άνθρακα SUEK AO και τον όμιλο λιπασμάτων EuroChem Group AG στις 8 Μαρτίου, την ημέρα των 50ων γενεθλίων του, αποχωρώντας

Μέχρι τότε έλεγχε τις δύο εταιρείες μέσω μιας αλυσίδας τραστ και εταιρειών που εκτείνονται από τη Ρωσία, στην Ελβετία, την Κύπρο και τις Βερμούδες, σύμφωνα με το Reuters.

Από το 2006, η σύζυγος του Μελνιτσένκο ήταν η δεύτερη στη σειρά  στη λίστα των πραγματικών ιδιοκτητών των δύο εταιρειών σε έγγραφα καταπιστεύματος. Αυτό σήμαινε ότι όφειλε να κληρονομήσει την ιδιοκτησία των εταιρειών σε περίπτωση που πέθαινε ο σύζυγός της.

Ωστόσο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Μελνίτσενκο ανησυχούσε ότι θα οριστεί στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία κι έτσι προχώρησε στη συνταξιοδότησή του ως δικαιούχος. Αυτό πυροδότησε την ίδια αλυσίδα αλλαγών στα αρχεία καταπιστεύματος που θα συνέβαιναν αν ο επιχειρηματίας είχε πεθάνει και έκανε τη σύζυγό του δικαιούχο.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με το ζευγάρι για σχόλια.

Ο ρόλος της συζύγου του thefamouspeople στην EuroChem αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger. Ο ρόλος της στο SUEK καθώς και ο χρόνος αλλαγής ιδιοκτησίας και άλλες λεπτομέρειες αναφέρονται εδώ για πρώτη φορά.

Ο Μελνιτσένκο, ο οποίος ίδρυσε τη SUEK και την EuroChem πριν από δύο δεκαετίες, κατατάχθηκε ως ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας πέρυσι από το Forbes, με εκτιμώμενη περιουσία 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στον Μελνιτσένκο, επικαλούμενη την υποτιθέμενη γειτνίασή του με το Κρεμλίνο, στις 9 Μαρτίου ως μέρος μιας δυτικής προσπάθειας να τιμωρήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι κυρώσεις – που περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων, την απαγόρευση εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την απαγόρευση στις οντότητες της ΕΕ να παρέχουν κεφάλαια σε αυτόν – δεν ισχύουν για τη σύζυγό του, ούτε για την κόρη και τον γιο του ζευγαριού.

Η Βρετανία έθεσε επίσης τον Μελνιτσένκο, ο οποίος είναι Ρώσος αλλά γεννήθηκε στη Λευκορωσία και έχει μητέρα Ουκρανή, στη λίστα κυρώσεων στις 15 Μαρτίου. Η Ελβετία επέβαλε κυρώσεις εναντίον του την επόμενη μέρα.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τη Μόσχα να αποσυρθεί.

Ωστόσο, ορισμένοι Ρώσοι επιχειρηματίες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ρομάν Αμπράμοβιτς και Βλαντιμίρ Γεβτουσένκοφ, έχουν μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία σε φίλους και μέλη της οικογένειας, τροφοδοτώντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτών των προσπαθειών πίεσης στη Μόσχα.

Ο Melnichenko, του οποίου η κατοικία ήταν εγγεγραμμένη στο ελβετικό θέρετρο των Άλπεων του Σεντ Μόριτζ έως ότου χτυπήθηκε από κυρώσεις, έδωσε τις οδηγίες του να αλλάξει την ιδιοκτησία των εταιρειών του από ένα καταφύγιο κοντά στο όρος Κιλιμάντζαρο όπου γιόρταζε τα γενέθλιά του.

Η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Melnichenko στη SUEK και την EuroChem είχε εκτεταμένες επιπτώσεις.

Μετά από επιθεωρήσεις που διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες, οι ελβετικές οικονομικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά με το σκεπτικό ότι ο Melnichenko δεν είχε πλέον σχέση μαζί τους. Η SUEK και η EuroChem δήλωσαν ότι οι βρετανικές και γερμανικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.

Οι βρετανικές και γερμανικές ρυθμιστικές αρχές δεν απάντησαν σε αιτήματα που ζητούσαν σχόλια.

Μετά την ολοκλήρωση των αναθεωρήσεων στα τέλη Απριλίου, η SUEK και η EuroChem -που είχαν έσοδα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα- μπόρεσαν να συνεχίσουν τη διανομή τόκων εκατομμυρίων δολαρίων στους κατόχους ομολόγων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η SUEK και η EuroChem προσέγγισαν επίσης δυτικούς πελάτες, δείχνοντάς τους έγγραφα με τη νέα ιδιοκτησιακή δομή σε μια προσπάθεια να τους διαβεβαιώσουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις πρώην εταιρείες του Μελνιτσένκο, είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Όχι άλλες πληρωμές

Στην Ελβετία, η Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) δήλωσε ότι ούτε η SUEK ούτε η EuroChem υπόκεινται σε κυρώσεις στη χώρα.

Η SECO είπε ότι, εξ όσων γνώριζε, ο Μελνιτσένκο δεν ήταν πλέον δικαιούχος του καταπιστεύματος στο οποίο ανήκε η EuroChem τη στιγμή της κύρωσής του από την ΕΕ και την Ελβετία.

Η SECO είπε επίσης ότι ζήτησε επιβεβαίωση από την Eurochem ότι δεν θα παρέχει πλέον κεφάλαια στον Μελνιτσένκο.

Οι ελβετικές αρχές υπερασπίστηκαν την απόφασή τους να μην επεκτείνουν τις κυρώσεις στη σύζυγο του Μελνιτσένκο ή στις πρώην εταιρείες του, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ούτε οι αρχές της ΕΕ είχαν επιβάλει κυρώσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ελβετίας Γκι Παρμελίν είπε ότι η Ελβετία ήταν επίσης επιφυλακτική ότι η επιβολή κυρώσεων στην EuroChem σε μια εποχή που οι τιμές των λιπασμάτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στα περισσότερα μέρη του κόσμου θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες στις γεωργικές αγορές. Η EuroChem είπε ότι παρήγαγε περισσότερους από 19 εκατομμύρια μετρικούς τόνους λιπάσματος πέρυσι – περίπου ισοδύναμο με το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, δήλωσε ότι δεν είχε πληροφορίες σχετικά με τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του Μελνιτσένκο στη σύζυγό του. Η Επιτροπή δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να κλείσει τα κενά που επιτρέπουν σε άτομα και εταιρείες να διαφύγουν τις κυρώσεις της. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αποκάλυψε προτάσεις που στοχεύουν στην ποινικοποίηση των κινήσεων για παράκαμψη κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων σε μέλη της οικογένειας, σε όλο το μπλοκ των 27 εθνών.

Ο Μελνιτσένκο ήταν μεταξύ των δεκάδων επιχειρηματιών που συναντήθηκαν με τον Πούτιν την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία για να συζητήσουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων, δείχνοντας τους στενούς δεσμούς του με το Κρεμλίνο, ανέφερε η ΕΕ στη διαταγή κυρώσεων της 9ης Μαρτίου.

Τότε, ένας εκπρόσωπος του Μελνιτσένκο αρνήθηκε ότι ο επιχειρηματίας ανήκε στον στενό κύκλο του Πούτιν και είπε ότι θα αμφισβητήσει τις κυρώσεις στο δικαστήριο. Στις 17 Μαΐου αμφισβήτησε τις κυρώσεις καταθέτοντας προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο χειρίζεται καταγγελίες κατά ευρωπαϊκών θεσμών, δείχνουν τα δικαστικά αρχεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments