Διεθνή

Ουκρανία: Μια ανάσα από την ολοκλήρωση της εαρινής σποράς οι Ουκρανοί αγρότες

Ουκρανία: Μια ανάσα από την ολοκλήρωση της εαρινής σποράς οι Ουκρανοί αγρότες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ουκρανία: Την εαρινή σπορά για τη φετινή σεζόν έχουν ολοκληρώσει οι αγρότες της χώρας, αλλά αλλά η έκταση είναι 22% λιγότερη σε σχέση με τα επίπεδα του 2021

Την εαρινή σπορά για τη φετινή σεζόν έχουν ολοκληρώσει οι αγρότες στην Ουκρανία, αλλά αλλά η έκταση είναι 22% λιγότερη σε σχέση με τα επίπεδα του 2021, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να σπείρει 142 εκατομμύρια στρέμματα ανοιξιάτικων καλλιεργειών για το 2022, από 169 εκατομμύρια στρέμματα το 2021 λόγω της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι αγρότες έσπειραν 1.893.000 στρέμματα ανοιξιάτικου σιταριού, 9.284.000 στρέμματα ανοιξιάτικου κριθαριού, 44.05 εκατομμύρια στρέμματα καλαμποκιού και ορισμένα άλλα βασικά προϊόντα.

Η ουκρανική ένωση εμπόρων σιτηρών UGA δήλωσε ότι η έκταση με το ανοιξιάτικο σιτάρι θα μπορούσε συνολικά να είναι 1.900.000 στρέμματα, 9.000.000 στρέμματα ανοιξιάτικου κριθαριού και 39 εκατομμύρια στρέμματα καλαμποκιού.

Το υπουργείο Γεωργίας δεν έδωσε πρόβλεψη για την καλλιέργεια των σιτηρών του 2022. Είχε ανακοινώσει ότι η σπαρμένη έκταση μπορεί να μειωθεί κατά 20% φέτος λόγω των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα σε πολλές περιοχές.

Επισιτιστική κρίση: Ακριβότερο το σιτάρι από την αρχή του έτους

Η τακτική της Ρωσίας να μπλοκάρει τα λιμάνια της Ουκρανίας έχει προκαλέσει επισιτιστική κρίση. Περαιτέρω ενίσχυση των τιμών των αγροτικών προϊόντων λόγω της περιορισμένης προσφοράς και της υψηλής ζήτησης παρατηρήθηκε και τον Μάιο στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο τιμών της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε αντίθεση με τον δείκτη εμπορευμάτων, ο οποίος κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 1,5% σε μηνιαία βάση, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 5,35%. Μάλιστα, δεδομένου του ρυθμού επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης, της επιθετικής πολιτικής από τη Fed, με ενδυνάμωση του δολαρίου, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων εκτιμάται ότι θα δοκιμαστούν μεσοπρόθεσμα, αν και βραχυχρόνια θα συνεχίσουν να ευνοούνται από το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

«Η αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις αυξανόμενες απαιτήσεις εισαγωγών και το υψηλότερο κόστος για εισροές και πρώτες ύλες αποτέλεσαν τους παράγοντες περαιτέρω ενίσχυσης των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, ταυτόχρονα με την κλιματική αλλαγή και τα καιρικά φαινόμενα»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments