Διεθνή

Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: “Πράξη αντιποίνων” βλέπουν οι New York Times

Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: “Πράξη αντιποίνων” βλέπουν οι New York Times

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: Η κατάληψη των ελληνικών τάνκερ από τους "Φρουρούς της Επανάστασης" στον Περσικό Κόλπο έχει φέρει παγκόσμιο ενδιαφέρον

Η κατάληψη των ελληνικών τάνκερ από τους “Φρουρούς της Επανάστασης” στον Περσικό Κόλπο έχει φέρει παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά υπήρξε “στρατιωτική” πειρατεία.

Μάλιστα, γι’ αυτό το γεγονός η εφημερίδα New York Times σημειώθηκε πως η κατάσχεση των πλοίων είναι ως πράξη αντίποινας για την κατάσχεση ενός πετρελαιοφόρου από την Ελλάδα τον Απρίλιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο κοντά στις ακτές της.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα:

«Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση ενός πετρελαιοφόρου από την Ελλάδα τον Απρίλιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο κοντά στις ακτές της, με την κατάσχεση να γίνεται κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με αναφορές δύο ημιεπίσημων ιρανικών πρακτορείων ειδήσεων, Tasnim και Fars News που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης».

Εκτός των άλλων η εφημερίδα σημειώνει πως «Ιρανοί ειδικοί στον τομέα του πετρελαίου και της ενέργειας είπαν ότι η κατάσχεση των πλοίων από το Ιράν ήταν ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον ότι το Ιράν θα σκληρύνει τη στάση του εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν επιστρέψει στις πολιτικές μέγιστης πίεσης της εποχής Τραμπ και αρχίσει να κατάσχει δεξαμενόπλοια και φορτία αργού πετρελαίου που ανήκουν στο Ιράν».

«Ο κύριος σκοπός είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη Δύση ότι οι μελλοντικές κατασχέσεις πετρελαιοφόρων θα αντιμετωπιστούν με ανάλογη απάντηση», δήλωσε ο Σίνα Αζόντι, αναλυτής του Ιράν στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον.

Ένταση στο Ιράν

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το περιστατικό της Παρασκευής κλείνει μια τεταμένη εβδομάδα στο Ιράν, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή με τη δολοφονία ενός ανώτερου στελέχους των Φρουρών στην Τεχεράνη, σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχους τόσο του Ιράν όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ευαίσθητη στρατιωτική τοποθεσία Parchin η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας μηχανικός που εργαζόταν στο υπουργείο Άμυνας του Ιράν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments