Πολιτισμός

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στις  28 Μαΐου 2022

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στις  28 Μαΐου 2022

Πηγή Φωτογραφίας: Γαλλικό Ινστιτούτο- non stop news

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας «Οι μεταμορφώσεις της αγάπης»

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στις  28 Μαΐου 2022. Η πρώτη αυτή διοργάνωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Γαλλική Σχολή Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμων Αθηνών, το Philosophie magazine, τη LiFO και το ampa.lifo.gr, στοχεύει να διερευνήσει τις «Μεταμορφώσεις της αγάπης» με τη συνδρομή Γάλλων και Ελλήνων στοχαστών, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών και εκπροσώπων των γαλλικών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης.

Τι είναι κεραυνοβόλος έρωτας;

H λέξη «αγάπη» έχει την ίδια σημασία για όλα τα φύλα; Mπορούμε να αγαπάμε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα; Πού τελειώνει η επιθυμία και πού αρχίζει η εξουσία; Μπορούμε να υποσχεθούμε αιώνια πίστη; Μπορούμε να αγαπάμε χωρίς να κυριαρχούμε; Πώς γινόμαστε ζευγάρι σήμερα; Αγάπη και ελευθερία, παράδοξος συνδυασμός; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν στο φεστιβάλ και θα αναζητήσουν τις απαντήσεις τους στις συζητήσεις των ομιλητών με το κοινό, στο ειδυλλιακό περιβάλλον των κήπων της Γαλλικής Σχολής.

Η αγάπη, κυρίαρχο στοιχείο της ύπαρξής μας και των πιο κρυφών ελπίδων μας, βασικό θέμα έμπνευσης της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, των τηλεοπτικών σειρών και των reality-shows, κάνει θεαματική είσοδο τον τελευταίο καιρό στο πεδίο της φιλοσοφίας, κατακτώντας επίσης σημαντική θέση στις κοινωνίες μας.

Σε αντίθεση με τον Πλάτωνα που συμπεριέλαβε το συναίσθημα της αγάπης στον στοχασμό του, η δυτική φιλοσοφική παράδοση επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από αυτό, κρίνοντάς το ιδιαίτερα ακατανόητο, στενά συνδεδεμένο με τις ιδιοτροπίες της σάρκας και τις ασυναρτησίες της ψυχής, απομακρυσμένο κατά πολύ από την μοναδική και πραγματική αγάπη του Θεού. Ωστόσο, η εξέλιξη των ηθών, η αναζήτηση της «ευτυχίας» και της «γνώσης», η επικράτηση των ανθρωπιστικών επιστημών, το αυξανόμενο ενδιαφέρον της ψυχανάλυσης για τα δαιδαλώδη μονοπάτια της επιθυμίας, οδηγούν στην αναζήτηση νέων προσεγγίσεων.

Από την αγάπη του Θεού στην ανίερη αγάπη: αμέτρητες διακυμάνσεις του πάθους, της επιθυμίας και της σεξουαλικότητας

Η αγάπη δείχνει ωστόσο να αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια ορισμού, κατάκτησης, διατήρησης, χαρακτηρισμού, εκ μέρους της λογικής που πλέον καταργείται (« η καρδιά έχει τους λόγους της…») στην προσπάθειά της να συλλάβει ένα αντικείμενο που της διαφεύγει ενώ αυτό πολλαπλασιάζεται. Στις κοινωνίες όπου ο ατομικισμός και ο ηδονισμός δείχνουν να έχουν διευρύνει το πεδίο των δυνατοτήτων τους και σε μία στιγμή όπου η πανδημία επιταχύνει τη μετάβαση στις ψηφιακές συναντήσεις και πρακτικές, θα πρέπει άραγε να επιδοκιμάσουμε αυτή την άνθηση ή να προβληματιστούμε απέναντι σε μία επικείμενη απογοήτευση;

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας αποτελεί συνέχεια των διοργανώσεων της Νύχτας της Φιλοσοφίας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, που έτυχαν μεγάλης αποδοχής από το κοινό αποδεικνύοντας έτσι το κοινό ενδιαφέρον Ελλήνων και Γάλλων για τις σύγχρονες φιλοσοφικές προσεγγίσεις.

Σάββατο 28/05

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ – ΑΙΘΟΥΣΑ PETIT PRINCE

11.00-17.00: Εκπαιδευτικά εργαστήρια: «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΤΕΧΝΗ»

Με την Chiara PASTORINI, Φιλοσοφική Σύμβουλο, συγγραφέα, εμψυχώτρια & εκπαιδεύτρια φιλοσοφίας για παιδιά

11.00 – 12.30: Εργαστήριο Φιλοσοφία-Πλαστελίνη: «Τι σημαίνει φίλος;» Για παιδιά 5-11 ετών, κατόπιν εγγραφής στο [email protected], μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα. 14.00 – 15.30: Εργαστήριο Φιλοσοφία-Ζωγραφική: «Τι σημαίνει αγαπώ;» Για παιδιά 5-11 ετών, στο [email protected], μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα). 15.30 – 17.00: Κολατσιό Φιλοσοφία-Συγγραφή: «Φίλοι ή ερωτευμένοι;» Για παιδιά 12-18 ετών, στο [email protected], μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα).

ΓΗΠΕΔΟ ΤΕΝΙΣ

19.00: Στρογγυλή τράπεζα: «Ηθική της πίστης, αισθητική της απιστίας – Μπορούμε να υποσχεθούμε αιώνια αγάπη;»

Με τους Maïa MAZAURETTE, χρονικογράφο για θέματα σεξουαλικότητας Belinda CANNONE, συγγραφέα Συντονισμός: Χριστίνα ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Διευθύντρια ampa.lifo.gr

20.00: Στρογγυλή τράπεζα: «Περί δεσμεύσεων και φιλίας»

Με τους Thomas MESSIAS, Καθηγητή, δημιουργό του podcast Mansplanning Γεώργιο ΣΤΕΙΡΗ, Καθηγητή Φιλοσοφίας των Μέσων Χρόνων και της Αναγέννησης Τμήματος Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ Συντονισμός: Νόρα ΡΑΛΛΗ, δημοσιογράφος Εφημερίδας των Συντακτών

21.00: Διάλεξη: «Πως κάνουμε έρωτα σήμερα;» (*)

Με τον Alexandre LACROIX, φιλόσοφο, συγγραφέα, Διευθυντή σύνταξης Philosophie magazine

22.00: Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Pauline asservie»

Της Charline BOURGEOIS-TACQUET

Συζήτηση: «Αναπαράσταση των φύλων στον κινηματογράφο»

Με τους Charline BOURGEOIS-TACQUET σκηνοθέτιδα Γιώργο ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ, Φιλόσοφο, Καθηγητή Βυζαντινής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

19.00: Masterclass «Πόσο διαρκεί ο Έρωτας;»

Με την Nathalie GIRAUD-DESFORGES, σεξολόγο

20.00: Συζήτηση: «Χωρισμός και αναγκαίες παραιτήσεις: όταν η αγάπη πληγώνει…»

Με τους Claire MARIN, συγγραφέα Στέλιο ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, Καθηγητή Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ

22.00: Διάλεξη – performance «Ο Έρωτας μέσα από τα τραγούδια» (*)

Με τον Arthur DREYFUS, συγγραφέα και σκηνοθέτη

ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «MUSÉE DES MOULAGES»

19.00 – 23.00: Έκθεση MAZAURETTE: «L’annonce faite à Maïa»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments